Tisztelettel ajánljuk figyelmébe a Magyarságkutató Intézet „Hunyadiak és Corvinok” című nemzetközi tudományos konferenciáját, amelyet online Ön is élőben nézhet! Facebook oldalunkon magyarul, youtube csatornánkon angol nyelven követhetők az előadások. A kétnapos konferencia 2021. július 22-én és 23-án 9 órától kezdődik, helyszíne a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka, a közvetítést innen láthatják az érdeklődők.

Tisztelettel ajánljuk figyelmébe a Magyarságkutató Intézet „Hunyadiak és Corvinok” című nemzetközi tudományos konferenciáját, amelyet online Ön is élőben nézhet!

Facebook oldalunkon magyarul, youtube csatornánkon angol nyelven követhetők az előadások.

A kétnapos konferencia 2021. július 22-én és 23-án 9 órától kezdődik, helyszíne a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka, a közvetítést innen láthatják az érdeklődők.

A Hunyadi-ház genetikájának meghatározása és Mátyás király azonosítása a Magyarságkutató Intézet kiemelt kutatásai közé tartozik. A kutatás jelen állása szerint már meghatároztuk Mátyás király fiának és unokájának – vagyis Corvin Jánosnak és Corvin Kristófnak – a genetikáját, s ennek alapján megkezdtük a székesfehérvári osszáriumban őrzött csontok közül Hunyadi Mátyás földi maradványainak azonosítását.

Tesszük mindezt azért, hogy a magyar nemzet és az európai középkor egyik meghatározó uralkodója újra, hozzá méltó sírban nyugodhasson, illetve a Hunyadi-ház eredetéről szóló teóriák évszázados bizonytalanságait eloszlathassuk.

A kutatás része ez az egyedülálló nemzetközi tudományos konferencia, amely a Székesfehérváron később felállítandó Hunyadi-síremlékhez – mint Nemzeti Pantheonhoz – tartozó tudományos tartalmat is hivatott meghatározni. A konferencián azon 8 ország kutatói vesznek részt amelyek történelméhez a Hunyadiaknak és Corvinoknak meghatározó köze volt.

A konferencia előadássorozata bemutatja többek közt: a Hunyadi-származás meghatározásának folyamatát, a 15. század végi magyar–török határszervezést, Szkander bég és Hunyadi János kapcsolatát, a Hunyadi-ház középkori és mai emlékeit, valamint Hunyadi Mátyás pénzreformját.

Tartson velünk, tudjon meg többet a Hunyadiakról!