Prof. Dr. Kásler Miklós: Eredetünkről - sokszínűen

Kik vagyunk mi magyarok, honnan származunk? A Magyarságkutató Intézet küldetésének tekinti a kérdés tudományos vizsgálatát.  Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke az Első kézből videó interjúsorozat legújabb adásában nemzeti identitásunknak erről a sarkalatos pontjáról beszélt. 


Nagy sikerrel zárult a Magyarságkutató Intézet Szent Korona eszmével, a Szent Korona tannal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetése, amely nyitóeseménye volt a Magyarságkutató estek elnevezésű rendezvénysorozatnak. A Szent Korona eszme kiterjedt témaköréről további három alkalommal folytatnak majd nyilvános beszélgetést a szakértők az intézet konferenciatermében, minden hónap első csütörtökén. Prof. Dr. Kásler Miklós főigazgató összegezte gondolatait a teltházas esemény kapcsán az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában. 

Szent Korona kerekasztal-beszélgetés

2023. március 13-án jelentős változás történt a Magyarságkutató Intézet életében. Prof. Dr. Kásler Miklós tiszteletbeli elnök kapta meg a bizalmat arra, hogy főigazgatóként vezesse az intézményt. A professzor az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában összefoglalta, mi jelent folytonosságot és milyen fontos változások történtek az elmúlt szűk egy esztendőben. 


„A Szent Korona-eszme egyik vezérlő gondolata, hogy a hatalom nem földi, hanem égi eredetű, és meg kell teremteni a kapcsolatot az Ég és a Föld között. A másik, mivel a Jóisten saját képmására teremtette az embert, az ember alkalmas arra, hogy a természeti, isteni törvényeket felismerje.” – foglalta össze a Szent Korona-eszme legfontosabb gondolatait Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke az Első kézből című videóinterjú-sorozat legújabb adásában. 

Prof. Dr. Kásler Miklós - Regnum Marianum és a Szent Korona

Prof. Dr. Kásler Miklós

A Magyarságkutató Intézet a közelmúltban rendezett izgalmas konferenciát a 9-10. századi magyar támadó hadjáratokról. A nyitó előadást Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke tartotta, aki az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában kifejtette a téma nyitott kérdéseivel kapcsolatos gondolatait.


„Magyar létünk és nemzeti identitásunk alapvető pillére a magyar nyelv. Nyelvünkön keresztül fejezzük ki gondolatainkat, érzéseinket, ez adja az egymással való beszélgetéseink lehetőségét. Ha végig nézzük a magyar történelmet, akkor láthatjuk, hogy a mi nyelvünk, amely rendkívül régi és stabil, alig változott és olyan értéket képvisel, ami a nemzet megmaradása szempontjából is lényeges.” – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke a Magyar Nyelv Napja kapcsán az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában. 

Magyar Nyelv Napja