Ephemeris Hungarologica

Minden évfolyam 1. száma magyar nyelvű, 2. száma angol nyelvű, DOI számmal ellátott írásokat közöl, amelyek alább elérhetők és olvashatók oldalunkon. A magyar nyelvű számba tanulmányok és anyagközlések leadási határideje minden év február 28., az angol nyelvű számba május 31. 

Ephemeris Hungarologica 2021/1.

Ephemeris Hungarologica 2021/2.

Ephemeris Hungarologica 2022/1.

Ephemeris Hungarologica 2022/2.

Ephemeris Hungarologica 2023/1.

Ephemeris Hungarologica 2023/2.

 

Ephemeris Hungarologica

A Magyarságkutató Intézet 2021-ben tudományos folyóiratot indított Ephemeris Hungarologica címmel. A folyóirat tanulmányokat, anyagközléseket, recenziókat, rövidebb közleményeket és vitacikkeket is közöl valamennyi, a Magyarságkutató Intézet kutatási profiljába tartozó tudományterületről.

Örömmel várjuk mind az Intézettel kapcsolatban lévő, mind attól független kutatók anyagait Magyarországról és külföldről egyaránt. A kész tanulmányokat absztrakttal együtt várjuk, s ha a tanulmány a tudományos lap megfogalmazott profiljába illik, abban az esetben küldjük szakmai lektorálásra (review-ra). A beküldött írások megjelentetéséről kettős, anonim lektori vélemény alapján döntünk. Az írások megjelentetése a szerzők számára díjmentes. Kéziratokat az emailcímünkre várunk az alább olvasható követelmények betartásával.

Az Ephemeris Hungarologica tudományos folyóirat követelményei (PDF)

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Impresszum

ISSN 2786-3514 (online) ISSN 2786-3522 (print)

Főszerkesztő

Fehér Bence

Szerkesztőbizottság

Amedeo di Francesco (Università degli Studi di Cassino e del Lazio Meridionale), Oleksii Komar (НАН України Інститут археології), M. Kiss Sándor (PPKE, professor emeritus), Peter L. Nagy (Praxis Genomics LLC, Atlanta), William O’Reilly (Cambridge University), Pusztay János (NyME, professor emeritus), Szentirmay Zoltán (Országos Onkológiai Intézet), Szörényi László (SZTE, professor emeritus), Tánczos Vilmos (Babeş-Bolyai Tudományegyetem), Andrej Tóth (Univerzita Karlova v Praze), Tóth Endre (PPKE), Török Tibor (SZTE), Karl Vocelka (Universität Wien, professor emeritus)

Szerkesztőség

A folyóiratot a Magyarságkutató Intézet adja ki. Megjelenik évente kétszer.
Postacím: 1014 Budapest, Úri utca 54–56.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Felelős kiadó: Horváth-Lugossy Gábor
Műszaki szerkesztés: Tóth Gábor, Tóth Mihály

Szerzői jogok és nyílt hozzáférés

A folyóirat nyílt hozzáférésű és szabadon elérhető a világhálón. Az Ephemeris Hungarologicában közölt cikkek felhasználását a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 (CC BY-SA 4.0) licenc szabályozza (lásd: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.hu). A cikkek továbbra is a szerzőik szellemi tulajdonát képezik, de mások szabadon olvashatják, letölthetik, másolhatják, továbbadhatják, kinyomtathatják, kereshetik vagy linkelhetik a teljes szövegüket. E felhasználás csak akkor engedélyezett, ha a tartalom forrása, szerzősége egyértelműen és pontosan jelzett.

Lektorálás

Az úgynevezett kettős vak lektorálás módszerét alkalmazzuk, vagyis a lektor számára a szerző, a szerző számára a lektor ismeretlen.

A szerkesztőség azt értékeli, hogy az adott kézirat illeszkedik-e a lap által gondozott tématerületbe illetve, megfelel-e a formai követelményeknek és a lap tudományos standardjainak. Amennyiben igen, úgy a kézirat lektorálását kezdeményezi.

A lektorok nem értékelhetik az adott kéziratot, amennyiben a kézirat szerzőjével a személyük összeférhetetlen. Az értékelést a lektorok objektívan végzik. A lektorok a véleményüket egyértelműen fogalmazzák meg, és érvekkel támasztják alá. A lektor véleményében felhívja a figyelmet bármely lényegi hasonlóságra vagy átfedésre a vizsgált kézirat és egyéb, általa ismert, korábban már közzétett anyag között. A lektor értékelése tartalmazza azt, hogy a kéziratot módosítás nélkül, vagy módosításokkal javasolja közzétételre, illetve, ha a közzétételt nem javasolja. A folyóirat az értékelés során szerzett információkat bizalmasan kezeli. A lap munkatársai a benyújtott, kiadatlan kéziratot saját kutatásukhoz a szerző írásos beleegyezése nélkül nem használják fel.

Archívum

Ephemeris Hungarologica 2021/1.

Ephemeris Hungarologica 2021/2.

Ephemeris Hungarologica 2022/1.

Ephemeris Hungarologica 2022/2.

Ephemeris Hungarologica 2023/1.

Ephemeris Hungarologica 2023/2.