Ősi "hajlékaink", a jurták - Emlékezzünk régiekről XIV.

Mióta használják őseink a jurtákat? Milyen rend uralkodott bennük? Hogyan rendezték be? Volt-e bennük tisztálkodási lehetőség? Elismerően nyilatkozott-e a jurtákról a Bizánci császár?

A Hunyadiak eredete

Ősi európai genom összetételűek, amely a Kárpát-medencéből eredeztethető mintákkal mutatja a legmagasabb genetikai hasonlóságot. Újabb tudományos mérföldkő és világszínvonalon, rendkívüli körülmények között elvégzett kutatás a Magyarságkutató Intézettől.

Sírjaik hol domborulnak - Babucs Zoltán hadtörténész kutatónk a Vértesben elesett huszárokról

A kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központban került sor Szebenyi István "Sírjaik hol domborulnak. A Vértes katonasírjai" című könyvének bemutatójára. 

Születésének 160. évfordulóján Stein Aurélra emlékezünk

Stein Márk Aurél (1862. november 26. – 1943. október 26.) magyar származású, később brit állampolgárságú régész, elsősorban belső-ázsiai kutatásairól és régészeti felfedezéseiről ismert; emellett néprajzkutató, földrajztudós, nyelvész és földmérő is volt.

Összehangolt cseh–román támadás Magyarország ellen, 1918. november 22-én

Az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlásakor a központi hatalmakkal különbékére kényszerült Románia újból mozgósított és 1918. november 9-én hadat üzent Németországnak.

"Siratta őt Szent István király és egész Magyarország vigasztalhatatlan, nagy sírással"

Gyanús balesetek vagy merényletek, amelyeken egy egész ország sorsa fordult meg. Hidán Csaba régész, történész kutatónk az M5 TV „História” című adásában

Magyarságkutató Intézet: Azonosítottuk a Hunyadiak és a Corvinok genetikai örökségét

Magyar-horvát nemzetközi kutatás keretében, a Magyarságkutató Intézet vezetésével, archeogenomikai vizsgálatokkal került meghatározásra a Hunyadi leszármazottak genetikai származása.

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Ephemeris Hungarologica

hírek

Previous Next

Partnereink