A nemzeti-keresztény Magyarországot erősíti a Professzorok Batthyány Körével aláírt megállapodás

A nemzeti-keresztény Magyarországot erősíti a Magyarságkutató Intézet és a Professzorok Batthyány Köre által ma aláírt együttműködési megállapodás.

Kisfaludy Sándor, a katona

A Magyar Nemzet hétvégi "Lugas" mellékletében jelent meg Nagy-Luttenberger Istvánnak, a Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársának magyar költő, császári katonatisztről szóló ismeretterjesztő írása. 

Báthory István és az oszmán háborúk

A lengyel és magyar történelem sok kapcsolódási pontja közül kiemelkedik a 489 éve e napon született Báthory István uralkodása, aki 1571-től erdélyi fejedelem, majd 1576-tól haláláig, 1586-ig lengyel király volt.

Torma Zsófia régésznő kutatásai

Szeptember 27-én, 190 évvel ezelőtt született a világ első női régésze, Torma Zsófia, aki korát megelőzve Európa-szerte az egyik legelismertebb őskorkutatóvá vált. 

"Egész életemben minden téren mindenkor és minden módon egy célt fogok szolgálni: a magyar nemzet és magyar haza javát.”

1945. szeptember 26-án halt meg a magyar zeneművészet legnagyobb alakja, Bartók Béla. 

„…egyéniségének meghatározó vonása a tehetség”

Thököly Imre 1657. szeptember 25-én született Késmárkon és 1705. szeptember 13-án halt meg İzmitben (Nikomédia). Így születésének és halálának évfordulója is egyazon hónapban van. Magyar főnemes, kuruc hadvezér, 1682–1685 között Felső-Magyarország fejedelme, (...)

Az utolsó fegyveres összetűzések Komárom alatt 1849. szeptember 25. és 27. között

A komáromi erőd védői számára eseménydús volt 1849 szeptembere. A fegyvernyugvást és a Lehel-huszárok szeptember 5-i hetényi lesvetését követően, az ostromlók és a védők tárgyalásba bocsátkoztak az erőd feladásáról, (...)

„Belülről fakadó büszkeséget ad, hogy mi egy ősi nép, egy évezredek óta a sztyeppén és a Kárpát-medencében élő nemzet vagyunk”

„Árpád-házi királyaink földi maradványainak azonosítása jóval több, mint tudományos érdekesség, (...)

Talpra állás Trianon után - Magyarország külpolitikája a két világháború között

Trianon következményeiről, a büntetés és elszigetelés politikájáról, a revíziós egyezségekről a II. világháború kitöréséig eltelt közel húsz év külpolitikai törekvéseiről beszélgetett (...)

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Ephemeris Hungarologica

hírek

Previous Next

Partnereink