Ünnepség az ungvári egyetemen

2023. május 16. és 18. között ünnepelte az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszéke fennállásának 60. évfordulóját.

Mindörökre összetartozunk

Lírai gondolatokat fogalmazott meg Zékány Krisztina, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa

72 éve hunyt el Hóman Bálint

„Ne firtassuk, hogy ki a jobb magyar a másiknál, mert a magyar szónak nincsenek fokozatai. Nincsenek magyar és magyarabb, legmagyarabb magyarok, csak magyarok és nem magyarok vannak. Szent István államközösségében élünk, szigorúság és megalkuvást nem ismerő önkritika magunkkal szemben. Ez a kötelességünk.”

Rendkívüli kutatási eredmények Abasáron

„A nagy magyar családok genetikai nyomainak felkutatásával ki lehet alakítani egy olyan génkönyvtárat, amely jellemezheti az Árpáddal együtt bejövő - vagy visszatérő - vezető réteg etnikai származását” – mondta az abasári feltárás nyomán a Magyarságkutató Intézet főigazgatója.

Szent László nyomdokában

„A magyar nemzet egy egész, mely a leányországokban élő magyarsággal együtt teljes.” – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója erdélyi látogatásáról hazatérve.

Örökléselvi viták és III. István királysága

851 éve múlt már, hogy 1172 március 4-én, ahogy a krónika fogalmaz, elköltözött az Úrhoz István király, Géza fia, e néven a harmadik. Tízesztendős uralmát elhomályosítja utódja, öccse, III. Béla király történetírók sokasága által tárgyalt uralma.

Régészeti kutatások Szent Erzsébet nyomában

A magyar Anonymus Gesta Hungarorumának 15. fejezetében azt olvashatjuk, (...)

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Partnereink