Magyar örökségünk szobrai

Józsa Judit kerámiaszobrász és művészettörténész ünnepélyes keretek között átadta Magyar örökség című kiállítási anyagának három remekművét a Magyarságkutató Intézet számára.

Mesterséges intelligencia a szövegalkotásban. Hogyan viszonyuljunk hozzá?

A mesterséges intelligencia pár hónap alatt robbant be a köztudatba és a tudományos diskurzusba egyaránt. Hogy megfelelően tudjuk alkalmazni ezt az eszközt, érdemes nagy vonalakban áttekinteni a működését.

Magyarságkutató Intézet: az új stratégiai irányok közül

„Historia est magistra vitae. A történelem az élet tanítómestere” – emelte ki Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke az intézet tevékenységeit és céljait kifejező legfontosabb gondolatot az Első Kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában. 

Tovább erősödnek a kapcsolatok a Magyarságkutató Intézet és a Mongol Tudományos Akadémia között

Levélben fejezte ki köszönetét a Magyarságkutató Intézet főigazgatójának és tiszteletbeli elnökének a Mongol Tudományos Akadémia régészeti intézetének igazgatója, Prof. Dr. Gelegdorj Eregzen egyetemi docens.  

A nagyétkű püspök, avagy Strossmayer kísérlete

Nemrég szó esett a számunkra, magyarok számára gyászos, ám horvát barátaink számára hősi emlékű Josip Jelačić bánról. Ezúttal essék néhány szó a magyarság egy másik, sokkal fölkészültebb horvát ellenfeléről, Josip Juraj Strossmayer püspökről is.

Ahogy az egész, úgy a rész

As the Whole, so the Part [Ahogy az egész, úgy a rész] címmel tartotta meg előadását a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa. Dr. Fabó Edit a fenntarthatóság témakörében (The Complexity of Sustainability) 2023. szeptember 11. és 14. között tartott nemzetközi tudományos konferencián vett részt Brüsszelben.

Egy ágyban az ellenséggel

Kétszázhuszonegy esztendővel ezelőtt, 1802. szeptember 19-én született Monokon kossuthfalvi és udvardi Kossuth Lajos, az 1848–1849-es önvédelmi harc és függetlenségi háború vezéralakja, a ’48-as emigráció apostola. A róla kialakult kép ma is meghatározza nemzettudatunkat, habár a hősi pátosz mögött kevésbé látható az ember.

„Öt küldöttség zaklatta a királyválasztó gyűlést”

Hunyadi Mátyás már évek óta súlyos betegséggel küszködött, a király 1490. április 6-án Bécsben bekövetkezett halála mégis váratlanul érte mind közvetlen környezetét, mind az országot.

Graggertől Graggerig – A hungarológia 100 éve a Tartui Egyetemen

Száz évvel ezelőtt érkezett az észtek Heidelbergájába, az 1632-ben alapított Tartui Egyetemre Csekey István, a közigazgatási jog professzora.

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Partnereink