Medvével küzd a lovagkirály

A székelyszentléleki római katolikus templom új típusú Szent László-ábrázolásáról kérdezték Sashalmi-Fekete Tamás kutatónkat. A Hargita Népén megjelent interjú a 15. századi magas művészi értéket képviselő freskóegyüttes unikális ábrázolás-, és értelmezési módját járja körül. 

A dezinformációs hadviselésnek köszönhetjük Sopront

A Rongyos Gárda (...) a legjobb védekezés a támadás elve alapján rendkívül sikeresen alkalmazta a gerillataktikákat. 

„Medve” a korsóban

A jó ser, keser, tartja a mondás. De nemcsak az ital, a története is kesernyés néha. Ugyanis az egyik romániai sörmárkát, a kolozsvári Ursust sokan román sörnek tartják. (...) A kolozsvári sör eredetileg ugyanúgy magyar volt, mint a város, ahol régen főzték. 

A magyar honvédelem napja és Görgei Artúr emléke elválaszthatatlan

A 106 éve ezen a napon 98 éves korában elhunyt Görgei Artúr (1818. január 30. - 1916. május 21.) tiszteletére emléktáblát koszorúzott Horváth-Lugossy Gábor (...)

„Katonává kell lenned” – A huszártiszt Görgey

Élete legnagyobb győzelmének hatvanhetedik évfordulóján, 1916. május 21-én halt meg Görgei Artúr tábornok. Miképp indult a szabadságharc legendás hadvezérének tiszti pályafutása? Lássuk hát! 

Görgei emlékezete

„Rendkívüli katonai zseni volt (...) A nép katonájának tekintette magát, nem kellett neki sem főhatalom, sem jutalom. (...) Kötelességét híven teljesítette s az a büszke öntudat élhetett benne rendületlenül, hogy a magyar kardnak, a magyar vitézségnek ő volt utolsó legendás hőse. 

„Isten és a szabadság nevében, előre honvéd!”

Az évforduló alkalmából Babucs Zoltánnak, a Történeti Kutatóközpont munkatársának a dicsőséges tavaszi hadjáratot megkoronázó, Budavár visszavívásáról szóló korábbi ismeretterjesztő írását ajánljuk figyelmükbe.

Elvitathatatlan tény, hogy Fiume a Magyar Korona része volt

Nagyon egyszerűen cáfolható a politikai viták és vágyak kivetülésként nagy visszhangot keltő horvát reakció - mondta el Nagy-Luttenberger István, Intézetünk tudományos főmunkatársa az Infostart - InfoRádiónak adott interjújában. 

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Ephemeris Hungarologica

hírek

Previous Next

Partnereink