Autonómia-törekvésekről, a nemzeti régiók védelméről beszélt előadásában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.


Az elmúlt száz év nyelvi és nyelvpolitikai helyzetének alakulásáról beszélt Zékány Krisztina egyetemi docens.


A NAT irodalmi és nyelvi újdonságai Trianon tükrében címmel tartott előadást Takaró Mihály irodalomtörténész A magyar nyelv Trianon előtt és után – Nyelvi és nyelvpolitikai folyamatok a Kárpát-medencében című konferencián.


A nemzetiségi jogok (d)evolúciója Szerbiában az elmúlt ötven évben: Merre tovább? címmel tartott előadást Dr. Beretka Katinka egyetemi docens A magyar nyelv Trianon előtt és után – Nyelvi és nyelvpolitikai folyamatok a Kárpát-medencében című konferencián.


A felvidéki magyar közoktatás jövőképéről tartott előadást Albert Sándor ny. tanár A magyar nyelv Trianon előtt és után – Nyelvi és nyelvpolitikai folyamatok a Kárpát-medencében című konferencián.


Hogy milyen Kassa és vidékének magyarsága az ezredfordulón, arról Máté László ny. tanár előadásából tudhatnak meg részleteket A magyar nyelv Trianon előtt és után – Nyelvi és nyelvpolitikai folyamatok a Kárpát-medencében című konferencián.


A magyarul olvasó, művelt nyugati értelmiség képzést emelte ki előadásában Sárközy Péter, a La Sapienza Egyetem professor emeritusa A magyar nyelv Trianon előtt és után – Nyelvi és nyelvpolitikai folyamatok a Kárpát-medencében című konferencián.


Az anyanyelvi nevelés tananyagtartalmának alakulása a közoktatásban az elmúlt 100 év oktatáspolitikájának tükrében címmel tartott előadást - amelyet közösen szerkesztett Eőry Vilma kutatónkkal - Katona József Álmos, intézetünk Nyelvtervezési Kutatóközpontjának igazgatója.


Terminológia és nyelvi egységesítés a Kárpát-medencében címmel tartott előadást Pusztay János, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa A magyar nyelv Trianon előtt és után – Nyelvi és nyelvpolitikai folyamatok a Kárpát-medencében című konferencián.


Trianon utáni nyelvi veszteségekről beszélt előadásában Pomozi Péter, intézetünk Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója A magyar nyelv Trianon előtt és után – Nyelvi és nyelvpolitikai folyamatok a Kárpát-medencében című konferencián.