Magyar-horvát nemzetközi kutatás keretében, a Magyarságkutató Intézet vezetésével, archeogenomikai vizsgálatokkal került meghatározásra a Hunyadi leszármazottak genetikai származása.


2021. januárjában a lepoglavai sírfeltárás utáni mintavételnek köszönhetően sikerült azonosítani Corvin János és Corvin Kristóf – azaz a Hunyadi-ház – DNS- profilját, amelynek segítségével a székesfehérvári Osszáriumban nyugvó Mátyás király csontjait is azonosíthatjuk – mondta el Dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese a Hír TV „Mozaik” című műsorában. Hozzátéve hogy erről szóló tudományos publikáció várhatóan még ez évben megjelenik.


Főigazgatónk kiemelte: a Magyarságkutató Intézet az Árpád-házra jellemző DNS profilon kívül már a Hunyadiak genetikai állományának is birtokában van.


A Szegedi Tudományegyetem hírportáljának interjúja Dr. Neparáczki Endrével, Archeogenetikai Kutatóközpontunk igazgatójával.


Közelebb kerültünk Mátyás király származásának tisztázásához, magának az uralkodó személyének újrafelfedezése lehet a kutatás egyik legnagyobb hozadéka – hangsúlyozta a Mandinernek Neparáczki Endre. Archeogenetikai Kutatóközpontunk igazgatójával készített interjút a Magyar Nemzet is átvette.


A Hunyadi-család azonosításáról, valamint az elmúlt 10 év archeogenetikai kutatásairól is nyilatkozott a Trend fm-nek Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója.