Makoldi Miklós az M5 "Agendának" nyilatkozott a Mongóliában feltárt öntöttvas hun áldozati üst legújabb technológiával, 3D-s digitalizációval történő feldolgozásáról. 


A Magyarságkutató Intézet Régészeti és Archeogenetikai Kutatóközpontjának együttműködésében (...)


A Mongol Tudományos Akadémia és a Magyarságkutató Intézet közös nemzetközi kutatása közben feltárt szenzációs 2000-2500 éves hun lelet a szükséges engedélyek és igazolások után útnak indulhatott hazánkba.


A Magyarságkutató Intézet régészei restaurálják az Ar Gunt-i hun temető szenzációs leletét. Horváth-Lugossy Gábor: Magyarország tudományos szerepét erősíti az őstörténeti kutatások terén a több szenzációs eredményt hozó nemzetközi régészeti feltárás. 


Az Ar Gunt-i régészeti leletek is a folytonosságot erősítik. Makoldi Miklós a legfrissebb hun temető feltárásári eredményeiről.


Nagy harcosokat temettek az Ar Gunt-i hun temetőbe. Hidán Csaba foglalta össze a fegyverleletek Mongóliából.


A Kárpát-medencétől az Ordoszig terjedő szteppebirodalomban az íjfeszítő népek a szkíták óta erős vérségi, nyelvi és kulturális kapcsolatban élhettek.


A hun temető ásatási embertani leletei is várakozáson felüliek. Neparáczki Endre Mongóliából.

https://vimeo.com/743318723


A közös mongol-magyar nemzetközi kutatás során a 40 sírból eddig hetet tártunk fel. 


Az Ar Gunt-i feltárás egyik leletét mutatja be Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója. További részletek hamarosan!