Horváth-Lugossy Gábor és Neparáczki Endre a Magyarságkutató Intézet napokban nyilvánosságot kapott óriási jelentőségű kutatási eredményéről nyilatkozott a Kossuth Rádió „Vasárnapi Újság” műsorában 


Újabb paradigmaváltást ért el a Magyarságkutató Intézet a szkíta-hun-avar-magyar kapcsolatok terén -Megkerülhetetlen, az eddigi legerősebb nemzetközi tudományos publikáció támasztja alá a magyarság több évezredes gyökereit.


A magyarság eredetkutatásában az eddigi legjelentősebbnek számító tudományos szakcikket közöltek (...)


Az M5 TV „Multiverzum – A tudomány határtalan” című műsorában Kovács Bence Gábor, az Archeogenetikai Kutatóközpont munkatársa mutatta be a Magyarságkutató Intézet égisze alatt a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékén folyó tudományos tevékenységet.


172 ősi és ma élő populáció új, 16 000 mitogenomból álló adatbázisát hozták létre (...) A hun kutatásokban is fontos szerepet betöltő, tudományos mérföldkő a rangos Genes szakfolyóiratban jelent meg, úgy, hogy a Magyarságkutató Intézet az eredményeket a nemzetközi és a hazai kutatók számára is azonnal hozzáférhetővé tette. 


A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja koordinálja az együttműködést, melyben a Magyarságkutató Intézet az idősíkot biztosítja a programnak a Kárpát-medencei történeti népességeinek genom adataival, ahogy Neparáczki Endre az intézet Archeogenetikai Kutatóközpont igazgatója fogalmazott a Kossuth Rádió interjújában. „A történeti korokból származó genomadatok révén megismerhető a magyarság etnogenezise, így néhány év múlva sokkal biztosabban látjuk a magyar őstörténet számos kérdését.” tette hozzá Neparáczki Endre.


A Kutatók Éjszakája eseménysorozata keretében szeptember 24-én és 25-én a Magyarságkutató Intézet több tudományterület átfogó előadásait hallgathatja meg az érdeklődő nagyközönség. Az archeogenetikai kutatások eredményeinek bemutatása mellett többek között régészeti, nyelv- és szellemtörténeti, továbbá emlékezetpolitikával kapcsolatos felvételeink a programsorozat honlapján érhetők el.


A nature tudományos folyóirat archeogenetikai lapja közzétette a 2020. évi legolvasottabb cikkeinek listáját. Az olvasói választás alapján bekerült a gyűjteménybe az Árpád-ház filogenetikai eredetének meghatározásáról szóló cikk. A tudományos folyóirat a 2020-as évből olyan válogatott cikkeket emelt ki, amelyek a folyóirat legtöbbet idézett, letöltött és megosztott cikkeinek listáját vezetik.