Rendszerváltozások a XX. századi Magyarországon

Rendszerváltozások a XX. századi Magyarországon címmel tartotta meg legújabb tudományos konferenciáját a Magyarságkutató Intézet.

A Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára fővédnöksége mellett megrendezett, az 1956-os forradalomról és szabadságharcról is megemlékező előadássorozat arra vállalkozott, hogy a XX. században átélt tragédiákon, és a rájuk adott válaszokon és túlélési stratégiákon keresztül jelölje ki az utat a nagyhatalmi játszmák erőterében újra egyensúlyozni kényszerülő Magyarország számára.

Vargha Tamás fővédnöki köszöntőjében a sorsfordító és a nemzet megmaradása szempontjából rendkívül kritikus történelmi eseményektől terhelt XX. századi magyar sorsot értékelve szólt az országcsonkítást követő talpra állásról, a két pogány közé szorult Magyarország szorongattatott helyzetéről, majd a szuverenitásunknak véget vető idegen megszállásokról. A megaláztatás hosszú évtizedei alatt a nemzethalál szélére sodródott ország azonban évezredes államiságunkba, keresztény gyökereinkbe és történelmi nagyjaink példájába kapaszkodva szállt szembe a végtelen túlerővel, hogy a lelkünkben született győzelemmel építsen új hazát.