Csepelen kezdte a Magyarságkutató Intézet a trianoni békediktátum évfordulójához és a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódó emlékezés- és rendezvénysorozatát

 

A Németh Szilárd országgyűlési képviselő meghívására létrejött tisztelgő látogatás első, ünnepélyes aktusa a csepeli Béke téren, a Jézus Szíve katolikus templom kertjében álló Trianon-emlékmű megkoszorúzása volt. Ezt követően Horváth-Lugossy Gábor az MKI főigazgatója a Kozma István Magyar Birkózó Akadémian nyitotta meg a Magyarságkutató Intézet Trianon-plakátkiállítását. Horváth-Lugossy Gábor megnyitó beszédében kiemelte: a mai magyarságnak szellemiségében, lelkiségében és fizikumában olyan állapotban kell lennie, hogy a trianoni csorbát minél hamarabb képes legyen kiköszörülni. 

Nemcsák Károly, Wittner Mária, Németh Szilárd és Horváth-Lugossy Gábor

Intézetünk főigazgatója elmondta: megtisztelő, de nem meglepő, hogy e történelmi tárlatot egy utánpótlás-nevelő akadémián is kiállítják. Korunk legkitartóbb harcosait, a birkózókat ugyanis mindenki tisztelettel veszi körül, mert ők olyan erővel küzdenek szívük felett a magyar címerrel, ami egykor legkiválóbb őseinket jellemezte. 

A világbajnoki és olimpiai érmeket nyerő birkózóinkban generációk óta megvan az a kitartás, elszántság, amely Trianon után a magyarságot is megtartotta a Kárpát-medencében - hívta fel a figyelmet az MKI főigazgatója. 

Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója

Horváth-Lugossy Gábor elismerően szólt a templomkerti megemlékezésről. 
- Láthattuk, hogy ennek a közösségnek a szíve-lelke a helyén van, ami pedig a fizikai felkészülést illeti: a páratlan akadémiai komplexum lenyűgöző és önmagáért beszél. Minden rendelkezésre áll az ifjak előtt a felkészüléshez, hogy ők is világelsők legyenek, ahogy kiváló edzőik, ahogy a magyarok szoktak - hangoztatta. 

Főigazgatónk örömét fejezte ki, hogy az akadémián fejben, szívben, fizikumban láthatóan és hallhatóan egészséges nevelést kapnak az akadémisták, és kiemelte: az akadémiát is létrehozó országgyűlési képviselő, s annak közössége érzékelhetően a mindannyiunk számára értéket teremtő komplex gondolkodás híve, s ennek tanúbizonysága az is, hogy a Magyarságkutató Intézet Trianon-plakátkiállítása is otthonra talált náluk.  
Horváth-Lugossy Gábor a trianoni döntés súlyosságát és tragédiáját a plakátokon látható és olvasható adatokon és információkon keresztül érzékeltette a fiatalokkal, kérve őket, hogy gondoljanak bele abba: milyen tragédia lenne életükben, ha az a ház vagy lakás, amiben élnek, a családjuk, a vagyonuk, vagy ez az akadémia, ahová most járhatnak, egy pillanat alatt egyharmadára zsugorodna. Trianonnal a történelmi Magyarország területe, nemzetteste szakadtak ilyen arányban szét - mondta el az MKI főigazgatója.

Horváth-Lugossy Gábor a csepeli Jézus Szíve katolikus templom kertjében található Trianon emlékműnél helyezi el az emlékezés virágait

Mint mondta, a világban kétféle ember létezik: az egyik a nemzetrontó, a másik a nemzetépítő. A nemzeti összetartozás napja alkalmából arra kérte az akadémistákat, hogy váljanak nemzetépítőkké. Ennek elérése érdekében jó tanácsként két saját mottóját is megosztotta velük. Az első a harmadik cserkésztörvény, amely így szól: „A cserkész, ahol tud, segít.”. A másik pedig az a Szabó Dezsőtől származó gondolat, mely szerint "Minden magyar felelős minden magyarért.” Ennek a két idézetből kivilágló két szellemi irányfénynek mindaddig kiemelt jelentősége lesz, amig a trianoni határok fennállnak - jelentette ki. 

Lőrincz Viktor, olimpiai ezüstérmes birkózó, Horváth-Lugossy Gábor főigazgató és Lőrincz Tamás, olimpiai bajnok, világbajnok birkózó a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia-ban felállított Trianon roll-up kiállítás pannói előtt.

A megnyitón jelen volt többek közt Wittner Mária 1956-os halálraítélt, Tamás Lőrincz, Lőrincz Viktor  és Bácsi Péter olimpikonok, Farkas Bertalan űrhajós, valamint Nemcsák Károly színművész.

Horváth-Lugossy Gábor főigazgató, Wittner Mária '56-os halálraítélt szabadságharcos, és Bácsi Péter, világ- és Európa-bajnok magyar birkózó

A képeket Feledi Lászlónak köszönjük!