A Trianonra adott válasz - Összmagyar együvé tartozás

Nem állunk meg: 32 település, 50 helyszínén, több mint százezren tekintették meg a Magyarságkutató Intézet Trianon előzményeit, a trianoni döntést, és annak százéves hatásait bemutató, 24 részből álló, komplex történelmi plakátkiállítását

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójának alkalmából készítettünk történelmi pannósorozatot, amelyet magyarországi bemutatóját követően Kárpát-medencei körútra indítottunk.

A kutatóink és a határon túli pedagógusegyesületek támogatásával, segítségével szervezett délvidéki és székelyföldi megnyitókat rendre óriási érdeklődés kísérte. A történelmi eseményeket – az I. világháborútól a Nemzeti Összetartozás Napja bevezetéséig – ismertető tárlat jelenleg is hat helyszínen, a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, Nyirádon, Bicskén és Nyúl településeken, valamint a Hargita megyei Lövétén és a Bácska szívében, Bajsán tekinthető meg. 

A 24 méter hosszú, roll-upokból álló, komplex trianoni, történelmi kiállítást korábban az alábbi falvakban, községekben és városokban mutatta be Intézetünk: Ada, Bajsa, Bicske, Budapest, Csíkdánfalva, Csóka, Debrecen, Fehérgyarmat, Győrújbarát, Kápolnásnyék, Lövéte, Magyarcsernye, Nemesmilitics, Nyirád, Nyúl, Óbecse, Pannonhalma, Péterréve, Ravazd, Sokorópátka, Szabadka, Székelyudvarhely, Székesfehérvár, Szenttamás, Temerin, Tényő, Torontálmuzslya, Torontáltorda, Torontálvásárhely, Törökbecse, Újvidék, Ürményháza. 

A Magyarságkutató Intézet a jövőben is várja a (főleg) fiataloknak szóló, új szemléletű ismeretterjesztő tárlattal kapcsolatos megkereséseket, iskolák, művelődési házak, kiállítóhelyek jelentkezését.

Az idei, a Nemzeti Összetartozás Napjával egybeeső pünkösdi zarándoklat és a csíksomlyói búcsú az élő egyházról és a hitében erős magyar nemzetről tanúskodik. A csíksomlyói Mária kegyhelyhez zarándokló százezrek búcsúja nem más, mint az élni akaró nemzet ünnepe.