Pénteken nyílik a "Királyok és Szentek. Az Árpádok kora" című kiállítás

Soha nem volt még olyan léptékű kiállítás az Árpádokról és különösen nem az Árpád-házi szentekről, mint amilyen péntektől látható Székesfehérváron - hangsúlyozta Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárlatról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter kiemelte: a múzeumok igazi értelme, hogy a tárgyakon, dokumentumokon, írott emlékeken keresztül segítenek megérteni a régi korok embereinek a gondolatait. Az Árpád-ház kivételes dinasztia volt, férfitagjai rendkívüli képességeket mutattak fel, kiváló államférfiak, hadvezérek voltak - fűzte hozzá.

Prof. Dr. Kásler Miklós és Horváth-Lugossy Gábor

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója elmondta: a magyar kormány támogatásával megvalósuló kiállításon 640 műtárgy látható, amelynek több mint a fele az MNM-ből származik, emellett több közgyűjtemény, így az Országos Széchényi Könyvtár és a Jász Múzeum is, valamint külföldi intézmények is kölcsönöztek dokuemntumokat, tárgyakat.
A tárlaton szerepel majd egyebek majd az Ómagyar Mária-siralom, a Margit-legenda, Lehel kürtje, Árpád-kori eskükereszt és egy kettős kereszttel ellátott, kora Árpád-kori magyar zászló, a koronázási palást és a Szent Korona másolata, honfoglaláskori aranyleletek. Érkeztek tárgyak Salzburgból, a Vatikánból és Oxfordból is. A főigazgató kiemelte: a tárlat a tervek szerint augusztus 31-ig lesz látogatható.

Pokrovenszki Krisztián, L. Simon László, Prof. Dr. Kásler Miklós és Horváth-Lugossy Gábor

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója elmondta, hogy az Aranybulla 800. évfordulóján és Székeshehérvár alapításának 1050. évfordulóján megvalósuló tárlatra 40 magyar és 20 külföldi partnerintézmény kölcsönöz tárgyakat. Mint mondta, az Árpád-ház Program nélkül a tárlat és a múzeum főépületének megújulása nem jöhetett volna létre. A megújult épület 4 időszaki tárlatnak is helyet tud majd adni egyszerre 1800 négyzetméteren, két szinten, 17 teremben - tette hozzá.

Pokrovenszki Krisztián, L. Simon Lászl, Prof. Dr. Kásler Miklós és Horváth-Lugossy Gábor

Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója kiemelte: több mint 100 éve fogalmazódott meg először a kiállítás ötlete, és a kormány 5 éve újra felkarolta azt. Az sajtótájékoztatót tartó személyek bebizonyították, hogy kellő elszántsággal, alázattal és összefogással megrendezhető a legősibb magyar dinasztiáról szóló olyan kiállítás, amelynek megtekintése után mindenki kihúzhatja magát, büszke lehet, ha őseire gondol. 
A tárlat képes felemelni a fejeket, itt a XXI. században példákat mutat fel, hozzáad lelkiségünkhöz.
Főigazgatónk elmondta: Az országban léteznek szép kiállítások, lehet gyönyörködni spanyol festményekben, vagy francia ékszertartókban, de ilyen tárlat, mint ami most nyílik Székesfehérváron, ilyen csak egy van. 
Mert ez a miénk, ez a magyarok, ez a magyarság kiállítása. Ami a mi őseink dicsőséges tetteiről, eredményeiről és a korabeli országról és annak 400 évéről szól. 
Horváth-Lugossy Gábor azzal zárta mondandóját, hogy aki tudja, nézze meg ezt az egyedülálló erőt adó, szakrális töltettel bíró kiállítást!