Halmy Kund: 1989 emlékezete – az átadás-átvétel feladata

Halmy Kund, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos segédmunkatársa „1989 emlékezete – az átadás-átvétel feladata” címet viselő előadása rámutatott: Az 1989-es esztendő azon kevés időszakok közé tartozik a magyar történelemben, melynek politikai folyamatai pozitív emlékekként maradtak ránk. 

A visszásságok feltárása mellett a múltkutatók egyik feladata, hogy azt a csodát, amit a '89-es rendszerváltók véghezvittek és megéltek, rontatlanul és lehetőleg hitelesen segítsenek továbbadni, megértetni az események mozgatórugóit, ismertté tenni a rendszerváltozás lényeges személyeit. A viták, az ellenségeskedések és a felszín alatt zajló - elsősorban gazdasági - folyamatok bemutatása mellett hangsúlyozni kell, hogy a magyarok többsége 1989-ben rég várt katarzist élt át, mely leginkább a hatalmas közösségi élményt jelentő tömegtüntetéseken manifesztálódott. 
1989. március 15-e, június 16-a és október 23-a voltaképpen az 1956-os, félbeszakadt katarzis folytatása volt. Közös felelősségünk, hogy ezt az élményt a fiatalabb generációk is átérezzék, képesek legyenek azonosulni vele.