"Marsigli és kortársai - A barokk tudomány és Magyarország" konferencia

 A Magyarságkutató Intézet a barokk tudomány és Magyarország témájának szentelte legújabb, Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének védnöksége mellett megtartott  tudományos konferenciáját.

A Marsigli és kortársai – a barokk tudomány és Magyarország konferenciát nem csak az interdiszciplinaritás teszi fontossá,  hanem a témája is, amely összefogja az előadásokban megjelenített sok tudományágat: egy korszak, amelyre méltatlanul kevéssé emlékezünk, és annak felismerése, hogy a magyarság e korban milyen jelentőséggel bírt a világ tudományának térképén. 

Nagyon fontos tudatába jönnünk, és nagyon időszerű ismeret, hogy a 17. század vége, 18. század nehéz korszakában, mikor és miután a török kiszorítása hazánkból felmérhetetlen szenvedés és károk árán sikerült végre, micsoda feladat volt szinte a semmiből újjáépíteni Magyarországot és a magyar kultúrát, s ebben milyen szerepe volt azoknak az elkötelezett tudósoknak, akik rettentő körülmények közt alkották meg életművüket, és mégis – túlzás nélkül mondhatjuk – a tudomány közfigyelmét sikerült vele Magyarországra irányítaniuk. 

Magyar és nem magyar tudósok egyaránt fontos szerepet játszottak ebben a nagyszerű feladatban, s ezért is van a konferenciának fókuszába állítva az a Luigi Ferdinando Marsigli, az olasz harcos és kutató, aki mintegy jelképesen minden szempontból megtestesíti küzdelmüket: a szó legszorosabb értelmében vérét ontja azért, hogy újra a keresztény világ és az európai tudomány részesei lehessünk, s közben minden szakágban tesz megfigyeléseket, gyűjti az adatokat, régészetben és néprajzban éppen úgy, mint hidrológiában, botanikában, földtanban, majd pedig egy évtizedekig etalonnak tekinthető életművet tesz le az asztalra, amelynek gerincében áll hazánk mindenoldalú, az 1700-as évek elején már a 20. század végét megelőlegező, túlzás nélkül mondhatjuk: ökológiai szempontú bemutatása.

Nem is lehetne jobb jelképet találni ennek az interdiszciplináris konferenciának, mint az interdiszciplinaritás atyja, Marsigli. De ő mégiscsak jelkép, a konferencia igazi tárgya: a magyarság szerepe a tudománytörténetben, mint a tudományt művelő nemzeté és egyúttal mint a tudomány tárgyáé.