MEGNYÍLT A MAGYARSÁGKUTATÓ INTÉZET VÁNDORKIÁLLÍTÁSA ÓBECSÉN

ÓBECSE - A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolába költözött a budapesti Magyarságkutató Intézet vándorkiállítása, amelyet több határon túli településen is bemutattak már. A Magyarságkutató Intézet vándorkiállítását a Trianoni békediktátum évfordulója alkalmából állították össze. A tárlat az első világháború és a Trianoni békeszerződés közötti időszakot foglalja magában.

Surányi Roland, történelemtanár, Samu Mihály Általános Iskola, Óbecse:
Az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús szereplését mutatja be, majd az összeomlás időszakát, az első világháború végét, és azt a krízishelyzetet, amely ezt követte. Károlyi Mihály kormányának a rendeleteit, majd a tanácsköztársaság létrehozását Magyarországon, amely egy 133 napig tartó elég véres időszaka volt a magyar történelemnek. De uganúgy figyelmet fordít az elszakított területekre is, külön-külön ebben az időszakban.

A tárlatot az iskola diákjain kívül minden érdeklődő meglátogathatja.Tufekdzsity Mónika, igazgató, Samu Mihály Általános Iskola, Óbecse:
Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra az, hogy a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete egy ilyen történelmi kiállítást hozott el az iskolánkba és állított ki. Ez a kiállítás megtekinthető nyolctól délig. Bárki akit érdekel ez a kiállítás eljöhet és megnézheti.

A bemutató csupán néhány napig lesz elérhető a településen. Óbecse után ugyanis Torontálvásárhely a vándorkiállítás következő állomása.

 

(Forrás: Vajdasági Rádió és Televízió)