A Magyar Világ Veszprémbe költözött

„Magyar Világ 1938-1940" címmel sikeres kiállítás helyszíne volt hónapokon keresztül a fővárosi Nemzeti Múzeum. A kiállítás teljes anyaga most Veszprémbe, a Laczkó Dezső Múzeumba költözik, ahol október 21-től egészen jövő júniusig látható lesz.” A Demokratában jelent meg tudósítás a Magyarságkutató Intézet és a Kodolányi János Egyetem szervezésében létrejött, a két világháború közti Magyarsország mindennapjait bemutató, „Magyar Világ 1938-1940" című kiállítás Veszprémbe költözéséről.

A második világháború előtti békeévek Magyarországának világába hívják mint egy történelmi időutazásra a látogatókat.

– Nyolcvan évvel ezelőtt hazánk gyakori és reményteli változások közepette élt. A békés területi revíziókkal gyógyultak Trianon sebei, ugyanakkor a politikusokon kívül az átlagember még nem nagyon érzékelte a második világégés közelségét. Ez a korszak a kávéházak, a revük, a színházak és nem utolsósorban a magyar filmek aranykora volt. Ugyanakkor 1938-ban rendezték meg Szent István királyunk halálának kilencszázadik évfordulóján az Eucharisztikus Világkongresszust, amelyre az idei esztendőben került volna sor ismét Budapesten, sajnos a járvány miatt elmaradt. Nos, annak a Magyarországnak a hangulatát szeretnénk megidézni és bemutatni a látogatóknak.

FOTÓ: MTI/VASVÁRI TAMÁS A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban a megnyitó napján

– Az elképzelés szerint egy korhűen kialakított utcán végigsétálva ismerkedhetnek meg a látogatók a korszak életével, például akkori könyvesboltban, kávéházban, szabóságban, szalonban mutatják be a tárgyi emlékeket.

– Az elsődleges cél, hogy a korszak politikai, társadalmi és művészeti életét interaktív eszközökkel összesen húsz tematikus részen keresztül úgy mutassuk be, ahogy azt az emberek látták és megélték abban az időben. Legnagyobb sikere Budapesten, a Nemzeti Múzeumban az akkori hírességek, például Muráti Lili, Tolnay Klári, Jávor Pál vagy Páger Antal és Karády Katalin filmjeiből készült összeállításnak volt, amit mozi-díszletben tekinthetnek meg Veszprémben is a látogatók. 

A kiállítás kurátorával, Nyári Gáborral készült beszélgetés további részletei a Demokrata oldalán elérhetők.