A hunok és a magyarok azok a népek, akikre kizárólagosan jellemző a részleges lovas temetkezés

Az Ar Gunt-i hun temetőben feltárt csont hevedercsat bizonyítja - ahogy a magyarok úgy korábban - a hunok is a sírba helyezték a nyerget és a lószerszámokat. Tették mindezt azért, hogy a túlvilágon meglegyen mindene a halottnak. 

Református erdélyi főkancellár az erdélyi kultúra szolgálatában

Politikai tevékenysége, a közoktatás fejlesztésé­ben játszott szerepe, a magyar kultúráért tett erőfeszítései alapján Teleki Sámuelt a XVIII–XIX. századi Erdély legnagyobb magyarjai közé kell sorolnunk

A vármegye elnevezés visszaállítása szimbolikus tisztelgés

A Magyar Nemzet hétvégi "Lugas" mellékletében jelent meg Nagy-Luttenberger Istvánnak, a Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársának a nemzeti szuverenitás hangsúlyozását is kifejezni hivatott vármegyékről szóló összefoglalója.  

Uralkodóink azonosítását követően méltó nemzeti emlékhelyet tudunk állítani nagy királyainknak

A székesfehérvári középkori romkertből Szegedre szállított koponyacsontok archeogenomikai vizsgálata révén válik lehetővé (...)

Erősödő mongol-magyar tudományos és kulturális kapcsolatok

A magyar őstörténetkutatás kiemelkedő támogatásáért fejezte ki köszönetét Obrusánszky Borbálának, Magyarország mongóliai nagykövetének Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, (...)

A világ első szent ereklye azonosítását végezte el a Magyarságkutató Intézet és a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja

A tudományos vizsgálat során bizonyítást nyert: valóban Szent László koponyáját őrzi a herma.

Kétezer év után újra megszólal a hun kolomp

Az Ar Gunt-i feltárás egyik leletét mutatja be Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója. További részletek hamarosan!

Amikor az ég a földdel összeért - Az európai és a magyar identitás IV. rész

Európai identitás mindig létezett, ám folyamatosan változott, formálódott a történelem során. 

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Ephemeris Hungarologica

hírek

Previous Next

Partnereink