A kényszerkitelepítettek többsége mindvégig abban reménykedett, hogy visszatérhet hazájába

Köő Artúr történész kutatónk a Kossuth Rádió „Napközben” című műsorában 

A magyarországi németek elhurcolásáról, a magyar történelem kibeszéletlen megrázkódtatásairól szólva a Történeti Kutatóközpont munkatársa elmondta: a mintegy 185 000 svábot érintő kitelepítés 1945 utáni zűrzavaros időszakban született elgondolása az ország kül- és belpolitikai gondját kívánta enyhíteni, a kollektív bűnösség elvén alapuló embertelen kitelepítési terv előterjesztője és a végrehajtást szabályozó rendelet kibocsájtója Nagy Imre belügyminiszter volt. 

Köő Artúr hangsúlyozta: Az 1946 és 1948 között zajló jogfosztás,  - melynek keretében a romokban álló Németországba kényszerítették a svábokat - az ország olyan lakosait sújtotta, akiknek ősei többszáz éve Magyarországon éltek, akiknek itt voltak a gyökereik és akik Magyarországot tekintették hazájuknak.

És hogy a minket ért traumák története hogyan hagyományozható át a ma élő generációra?

Kutatónk nyomatékosította: a törvénytiprást elszenvedők idős korára való tekintettel a 24. órában vagyunk, a mi feladatunk, hogy ezeket a történeteket összegyűjtsük és a túlélők történetmesélésén keresztül az oktatásba beépítve átadjuk fiataljainknak, hogy számukra is átélhetővé váljon honfitársaink sorstragédiája.