Horváth Lajos népzenegyűjtés témájú könyvének bemutatója

A székelykeresztúri születésű Horváth Lajos népdalgyűjteménye a Magyarságkutató Intézet szakmai partnerségével most először került publikálásra, és egyúttal egy másik kötetben megjelentek a korábban kiadott kották reprintjei is.

A székelykeresztúri születésű Horváth Lajos polgári leányiskolai tanár, igazgató 1906-tól kezdve az 1930-as évekig gyűjtötte a Küküllő, a Nyikó és a Gagy mente népdalait, a hallott énekeket lekottázta, szövegvariánsait lejegyezte. A tekintélyes anyagból az 1930–40-es években néhány kottát kiadott, a többi kéziratos hagyatékában maradt fenn.

A hatalmas népdalgyűjteményt a Magyarságkutató Intézet szakmai partnerségével most először publikálták, és egyúttal egy másik kötetben megjelentek a korábban kiadott kották reprintjei is.

A könyvbemutatón Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus, Deák-Sárosi László filmesztéta és a köteteket szerkesztő Kása Csaba történész beszélget a századelő, a román elnyomás alatti és az 1940-ben felszabadult Székelykeresztúr kulturális életéről, Horváth Lajos szerepéről, gyűjteményének értékéről.

Az elhangzottakat Török Tilla színesíti Horváth Lajos gyűjtéséből kiválasztott népdalok előadásával.