Magyarországra belépni csak érvényes okmányokkal, a határátlépési szabályok betartásával lehet

Konzekvens és világos a magyar kormányzati álláspont a migráció kérdésében - fogalmazott Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (...)

(...) a Magyarságkutató Intézet „A gyepűtől a biztonsági határzárig” című kedden lezajlott tudományos konferenciáján 

Tekintse meg Ön is képes beszámolónk I. részét:

A Magyar Rhapsody Projekt - MRP szólistáinak zenei felütésével vette kezdetét a Magyarságkutató Intézet „A gyepűtől a biztonsági határzárig” című legújabb tudományos konferenciája. Bársony Bálint, Elek Norbert zeneszerzők és Molnár Levente Liszt Ferenc díjas operaénekes a magyar hadtörténet katonadalain keresztül vezették fel az elmúlt ezer évet átfogó és őseink tevékenységét a jelennel összekapcsoló előadássorozatot.

Ezt követően Rékasi Károly színművész előadásában hallgathatták meg a konferencia résztvevői Pósa Lajos: A hazáért című költeményét. A vers főhajtás azon huszárok, katonák, honvédek és a határainkon jelenleg is szolgálatot teljesítők munkája előtt, akik a magyar hazát védve követendő példát mutatnak minden nemzedéknek.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntőjét Illésfalvi Péter tolmácsolta. A HM Katonai Örökség Főosztály főosztályvezetője Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere, konferenciánk fővédnöke nevében is köszöntve a hallgatóságot elmondta: 

A TRIANONI BÉKEDIKTÁTUM ÓTA EGY NEHEZEN VÉDHETŐ HAZÁBAN KELL ÉLNÜNK, KÜLSŐ KÖRÜLMÉNYEINKET TEKINTVE IGAZI BARÁTNAK NEMIGEN NEVEZHETŐ SZOMSZÉDOKKAL, SÚLYOS MIGRÁCIÓS NYOMÁSSAL ÉS KELETI SZOMSZÉDUNKNÁL SÚLYOS VESZTESÉGEKKEL JÁRÓ, ELHÚZÓDÓ HÁBORÚVAL. 

Ezek a tényezők – hangsúlyozta – arra késztetnek bennünket, hogy határaink védelmére, őrizetére még nagyobb gondot és történelmi tapasztalatainkat felhasználva lehetőségeinkhez képest ­minél több erőforrást fordítsunk biztonságunk megerősítésére.

Horváth-Lugossy Gábor köszöntő sorait Rékasi Károly olvasta fel. Intézetünk főigazgatója levelében kiemelte: a magyar határvédelem ezeréves története a ma élő nemzedék közös büszkesége.

Elsősorban azért, mert nem feledhetjük, hogy hazánkat minden évszázadban érték támadások, és ma sincs másképp, elég csak keletre vagy a dél határokra tekinteni. Horváth-Lugossy Gábor hangsúlyozta: Fontosak a nemzetközi szövetségek, szövetségesek, ha általuk erősíteni tudjuk nemzetünk védelmét, de van, ami nem változik:

A MAGYAR HAZÁT MEGVÉDENI A MAGYAR KATONÁK, A MAGYAROK FOGJÁK. EZÉRT IS LESZ RÓLUK ÉS RÓLUNK, MAGYAROKRÓL SZÓ A KONFERENCIÁN. 

Tudnunk kell, újra meg kell ismernünk a magyar hadügy, a magyar honvédelem és a magyar határvédelem történetét, hogy lássuk, őseink megmaradásért folytatott áldozatos küzdelmének köszönhetjük Kárpát-medencei létünket.

Főigazgatónk köszöntője után Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója rámutatott, konzekvens és világos a magyar kormányzati álláspont a migráció kérdésében: Magyarországra belépni csak érvényes okmányokkal, a határátlépési szabályok betartásával lehet.
Tábornok úr egyúttal leszögezte: elutasítjuk a dokumentumok nélkül, személyazonosságukat eltitkolva érkező tömegek erőszakos határátlépési kísérleteit, a hazai és nemzetközi jogszabályok semmibevételét. 
Elutasítjuk a migránsok befogadására vonatkozó, kvóták szerinti befogadási kötelezéseket Brüsszelből. A 2015-ben kezdődött és napjainkban is tartó migrációs válságról szólva azt is elmondta, hogy 2015-ben mintegy 400 ezer illegális migráns érkezett Magyarországra, akik saját magukat a nemzetközi liberális média tevékeny közreműködésével menekültté nyilvánították. 
Az elmúlt hét év statisztikáját ismertetve elmondta: 2015 és 2022 között a magyar határőrizet 650 milliárd forintba került, amelynek 98,5 százalékát a magyar adófizetők állták, pedig

HAZÁNK NYILVÁNVALÓAN – MINT TÖRTÉNELME SORÁN ANNYISZOR – MA IS EURÓPA EGÉSZÉNEK BIZTONSÁGÁT VÉDI. 

Nagyívű történelmi áttekintésben hivatkozva arra is, hogy a magyar katonai ethosz és helytállás egyik legkiemelkedőbb példája az 1849-es magyar szabadságharc egyik legheroikusabb, a „székely Thermopülanak” is nevezett, nyergestetői csatája.  

A konferencia itt nézhető vissza: 

https://fb.watch/iqo-zpKocd/?mibextid=2Rb1fB 

Hamarosan felkerülnek az előadások külön-külön is. Az első rész vége a Facebook időkeret miatt került megszakításra, az utolsó előadás és a zárszó is teljes egészében rögzítésre került, és hamarosan elérhető lesz.

KÖSZÖNJÜK, HOGY VELÜNK TARTOTTAK, TARTANAK!