„Büszke most a magyar” – A futballtörténelem legemlékezetesebb mérkőzése

Dr. Borvendég Zsuzsanna , az MKI Történeti Kutatóközpont tudományos munkatársának írása a Magyarország Anglia ellen aratott 6:3-as győzelméről.

1953. november 25-én először fordult elő az angol futball történetében, hogy egy, a brit szigetvilágon kívülről érkező csapat legyőzte hazai pályán az angol nemzeti válogatottat. Az Aranycsapat 6:3-as győzelmének híre bejárta a világot, és a Puskás Ferenc vezette magyar válogatott által parádésan megnyert meccset a mai napig a legemlékezetesebb és legfontosabb mérkőzésként tartják számon a futballrajongók mind az öt kontinensen.
A magyar nemzeti válogatott 1950 óta veretlen volt. 1952-ben a helsinki olimpián felálltak a dobogó legfölső fokára, és a következő cél az 1954-es világbajnoki döntő megnyerése volt. A világbajnokságra való felkészülés részeként Sebes Gusztáv, az Aranycsapat edzője megállapodott angol kollégájával egy barátságos mérkőzésről a ködös Albionban. Minderről már Helsinkiben megegyeztek a trénerek, de a Rákosi Mátyás vezette kommunista párt gyanakvással fogadta az „imperialista” meghívást, így némi bizonytalanság vegyült a kezdeti készülődésbe. Végül győzött, ha nem is a józan ész, de a belátás, hogy az Aranycsapat újbóli sikere a szocializmust építő Magyar Népköztársaság számára a legjobb propaganda lehet a dekadens Nyugat feletti győzelem bizonyítására.
Sebes Gusztáv alapos felkészítése után indult útnak a nemzeti tizenegy Londonba. A felkészülési időszak nem volt zökkenőmentes, hiszen a tapasztalt edző mindent az angliai mérkőzésnek rendelt alá, igyekezett a Wembley Stadion körülményeit is idehaza a lehető legpontosabban modellezni, még meccslabdákat is szerzett Londonból, azzal kellett az Aranycsapatnak játszania. Állítólag mindezek is hozzájárultak ahhoz, hogy tíz nappal az évszázad mérkőzése előtt alig tudták a svédek ellen hazai pályán a döntetlent elérni.
1953. november 25-én azonban megtörtént a csoda! A félidőben 4:2-re vezetett a magyar válogatott, a végeredmény 6:3 volt a vendégcsapat javára! A Sebes Gusztáv által kidolgozott taktika új távlatokat nyitott a labdarúgásban, sok később világklasszissá váló csapat edzője vette át és fejlesztette tovább az Aranycsapat technikáját.
Fél évvel később Budapesten játszották a visszavágót, ahová az angolok „egy hétre jöttek, és hét egyre mentek”, vagyis még csúfosabb vereséget szenvedtek Puskás Öcsiéktől, mint Londonban. Ugyan az 1954-es vb döntőn végül nem sikerült legyőzni a nyugatnémeteket, de a világklasszis magyar csapat igazi legendává vált. És végezetül idézzük fel a mérkőzés kezdőjátékosait, a világhíres Aranycsapat klasszisait: Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán.

 Az Aranycsapat. Forrás: Fortepan/Erky-Nagy Tibor)

Dr. Borvendég Zsuzsanna / tudományos munkatárs

Történeti Kutatóközpont

Magyarságkutató Intézet