„Katonává kell lenned” – A huszártiszt Görgey

Élete legnagyobb győzelmének hatvanhetedik évfordulóján, 1916. május 21-én halt meg Görgei Artúr tábornok. Miképp indult a szabadságharc legendás hadvezérének tiszti pályafutása? Lássuk hát! 

Görgei emlékezete

„Rendkívüli katonai zseni volt (...) A nép katonájának tekintette magát, nem kellett neki sem főhatalom, sem jutalom. (...) Kötelességét híven teljesítette s az a büszke öntudat élhetett benne rendületlenül, hogy a magyar kardnak, a magyar vitézségnek ő volt utolsó legendás hőse. 

„Isten és a szabadság nevében, előre honvéd!”

Az évforduló alkalmából Babucs Zoltánnak, a Történeti Kutatóközpont munkatársának a dicsőséges tavaszi hadjáratot megkoronázó, Budavár visszavívásáról szóló korábbi ismeretterjesztő írását ajánljuk figyelmükbe.

Elvitathatatlan tény, hogy Fiume a Magyar Korona része volt

Nagyon egyszerűen cáfolható a politikai viták és vágyak kivetülésként nagy visszhangot keltő horvát reakció - mondta el Nagy-Luttenberger István, Intézetünk tudományos főmunkatársa az Infostart - InfoRádiónak adott interjújában. 

Akik kiharcolták a Sopron jövőjéről szóló népszavazást

"A Rongyos Gárda leleménye nem ismert határokat: a nagy mennyiségű lőszert és kézigránátot postai küldeményként adták fel, hogy megmentsék Sopront." A nyugat-magyarországi felkelésről és a rongyosokról Babucs Zoltán hadtörténésszel, a Magyarságkutató Intézet munkatársával beszélgetett Tóth Gábor, a vasarnap.hu újságírója. 

Az egyház- és vallásüldözés intézményesülése

1951. május 18-án kezdte meg működését az Állami Egyházügyi Hivatal. A kommunista elnyomás egyházellenességének intézményesülését szovjet mintára szervezték meg, a többi megszállt országhoz képest kissé ugyan megkésve, de ez nem jelenti azt, hogy a vallásüldözés ne lett volna szerves része a rendszernek az első pillanattól kezdve.

Mongol-magyar expedíció - Újabb bronz és hun kori csontmintákat kapott együttműködő partnerétől a Magyarságkutató Intézet Mongóliában

A Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Osztályának embertani tárában mintát vett Neparáczki Endre a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai kutatóközpontjának igazgatója. 

Hiánypótló történelmi kalandfilm IV. Béla és Batu kán koráról - “1242 – A Nyugat kapujában”

"Láthatjuk majd ahogy Batu kán, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura a seregével Esztergom falai alá ér, és ahogy a maroknyi védő, Özséb kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül.”

Megtört művészi pályák - M5 "Ez itt a kérdés" Borvendég Zsuzsannával

„Van akit internáltak, van akit bebörtönöztek, elűztek, száműztek, vagy lehetetlenné tették, hogy színpadra lépjen. A Kádár-rendszer megannyi módon büntette a színészeket. De vajon engedelmessé is tette őket? És a társadalom értette a színházi világban zajló megtorlás neki szóló kádári üzenetét?”

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Ephemeris Hungarologica

hírek

Previous Next

Partnereink