35 évvel ezelőtt, 1986. június 23-án az MSZMP KB Titkársága a Tiszatáj folyóiratot félévre betiltotta. A kor kultúrpolitikai játszmáiban nem volt ritka, hogy neves művészek vagy kedvelt folyóiratok estek a cenzúra áldozatává, de a Tiszatáj elleni retorzió mégis döbbenetet váltott ki.

Amikor 1849. május 21-én a diadalittas honvédek bevették a budai várat, I. Ferenc József katonai segítséget kért I. Miklós orosz cártól. Európa zsandárja teljesítette a kérést, s akkora expedíciós haderőt bocsátott rendelkezésére, amely önmagában is képes volt a honvédsereg legyűrésére.

Az Erdélyi Római Katolikus Egyház portálja, a romkat.ro beszámolt Sashalmi-Fekete Tamás kutatónk a székelyszentléleki templom külső falán feltárt falképegyüttesének művészettörténeti szempontból is egyedülálló Szent László-ábrázolásáról.

A békediktátum aláírásának 101. évfordulója alkalmából a magyarországi bemutatókat követően Kárpát-medencei körútra indul a történéseket az I. világháborútól a Nemzeti Összetartozás Napja bevezetéséig ismertető tárlat.

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Hírek, videók

Éppen ma harminc éve, hogy az utolsó megszálló szovjet katona is elhagyta csonka Magyarország területét; éppen ma harminc éve, hogy visszakaptuk a szuverenitásunkat. [...] Álljunk meg egy pillanatra a mai emléknapon és örüljünk, legyünk büszkék magunkra!

Események

június 19.

Június 19-én 17:00-től a VI. Pápateszéri Esterházy Napok rendezvény keretén belül Nagy L. István, a Magyarságkutató Intézet tudományos főmunkatársa „A pápai Esterházyak – egy zseniális generáció a XVIII. században” címmel tartja meg előadását.

június 15.

Június 15-én a Kossuth Rádió „Az Este – A házigazda” című műsorában Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet kutatója a trianoni békediktátum időszaka és a nemzeti ellenállás témakörében beszélget Raffay Ernő történésszel.