380 éve kötött házasságot II. Rákóczi György és Báthory Zsófia

1643. február 3-án, több napos ünnepségsorozat részeként került sor arra a szertartásra, amely során kötött házasságot az erdélyi fejedelem fia és örököse, ifjabb Rákóczi György és a Báthory család utolsó tagja, Báthory Zsófia.

Mit hozott a nyomtatás a magyar kultúrába? Johannes Gutenberg halálának 555. évfordulója

1468. február 3-án halt meg Johannes Gutenberg német nyomdász, akinek köszönhetően Európa-szerte elterjedt a kézzel szedhető, mozgatható betűelemekkel történő nyomtatás.

Anyanyelvi médiaakadémia Újvidéken - Délvidéki magyar újságírók szakmai továbbképzése Intézetünk közreműködésével

Pomozi Péter, Intézetünk Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója volt az egyik tanára annak az újvidéki szakmai továbbképzésnek, (...)

Világhírű színész adott exkluzív interjút az 1242 - A Nyugat kapujában című készülő filmről

Az Oscar és Golden Globe-díjakra jelölt Eric Roberts adott exkluzív interjút a Hír TV  „Radar” című műsora stábjának.

Magyarországra belépni csak érvényes okmányokkal, a határátlépési szabályok betartásával lehet

Konzekvens és világos a magyar kormányzati álláspont a migráció kérdésében - fogalmazott Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (...)

"A magyar társadalom nélkül nincs határvédelem"

Határvédelmi rendszerek működése Szent István királytól napjainkig - Vizi László Tamás az M5 TV csatorna „Agenda” című adásában. "A gyepűtől a biztonsági határzárig" című rendezvénnyel kapcsolatban tudományos főigazgató-helyettesünk elmondta: (...)

A magyar Hazát megvédeni a magyar katonák, a magyarok fogják - Gyepűtől a határzárig

Egyedülálló, a magyar határvédelemről szóló tudományos konferenciát szervez a Magyarságkutató Intézet. 

" A szó nem szabadítja meg hazánkat, csak a tett"

(…) Nem tudom, mire van szükségük Európa népeinek; de hogy Magyarország népeinek a legkisebb győzelem a harctéren több hasznot és becsületet szerez, (...)

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Ephemeris Hungarologica

hírek

Previous Next

Partnereink