Magyarország mongóliai nagykövetével, Obrusánszky Borbálával készült interjút közölt a Magyar Nemzet. Nagykövet asszony elismerően nyilatkozott a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézete és a Magyarságkutató Intézet által aláírt, több tudományterületre kiterjesztett együttműködési megállapodásról, és hangsúlyozta az Intézetünk jóvoltából hat évtized után idén júniusban újraindult belkh-i hun sír közös feltárási projektjének jelentőségét is.

Az avar birodalomban élő magyar nyelvű népelem léte már nem feltevés, hanem tény. Megtartották a Magyarságkutató Intézet Ősi írásaink – a népszerűsítés és oktatás kihívásai, lehetőségei című konferenciáját. Az első előadást Fehér Bence, a Magyarságkutató Intézet Klasszika-filológiai Kutatóközpontjának igazgatója tartotta Első ismert írásemlékeink (avar kor) és az ismeretterjesztés címmel. Őt kérdezte a Gondola.

A budapesti Széchenyi Társaság és a Szövetség a Közös Célokért felvidéki társulás által Sátoraljaújhelyen a Magyar Nyelv Múzeumában 2021. szeptember 9-én megrendezett „Versailles 100 év távlatából” című konferencián a Magyarságkutató Intézet részéről Dr. Vizi László Tamás tudományos főigazgató-helyettes „Egy kétségbeesett küldetés. Az Apponyi Albert vezette delegáció Párizsban – 1920” címmel, Dr. Ringer István „Sátoraljaújhely és Trianon” címmel tartott előadást.

A közbeszédben sokszor találkozhatunk azzal a kijelentéssel, hogy Róma és a pápaság cserbenhagyta az oszmánok ellen vívott évszázados harcban Magyarországot, és nem tett semmit az agresszíven terjeszkedő szultánokkal szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy a 15–17. században a római szentszék számára kiemelkedően fontos volt a magyarországi hadszíntér, és az oszmán-ellenes harcokhoz sok esetben nyújtottak diplomáciai, anyagi, vagy éppen konkrét katonai segítséget.

Még 4 napig látható a „Szent István öröksége” című kiállítás a Szent István Bazilika altemplomában. A tegnap este megnyitott kiállítás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan, szimbolikusan 52 Kárpát-medencei alkotóművész munkáiból összeállított tárlaton keresztül mutatja be a több mint ezer éves keresztény kulturális értékeinket. A kiállítást Prof. Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg, amelyen Horváth-Lugossy Gábor főigazgatónk is jelen volt.

A címben idézett gondolatot Melanchton írta tanítványáról, a híres humanista tudós, Nádasdy Tamásnak. Sylvester fordításában 480 éve jelent meg az Újszövetség a sárvár-újszigeti nyomdában. A Nádasdy pártfogásával alapított nyomda ezen terméke az első magyar nyelven, magyar műhelyben kiadott könyv. Sylvester a munka közben még az első magyar nyelvtant is megírta, noha ez nem vált ismertté akkoriban. Ám nem sok híja volt, hogy kudarccal végződjék a hosszú éveken át készülő bibliafordítás kiadása is.

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Hírek, videók

Küküllei János, I. Lajos király (1342–1382) történetírója feljegyzi, hogy I. Károly király halála (1342. július 16.) után az özvegy királyné, Erzsébet „fogadalmat tett, hogy felkeresi a szentek ereklyéit, és megtiszteli Péter és Pál apostolok küszöbét”. 1343. június 8-án el is indult Visegrádról népes kísérettel és tömérdek kinccsel, úticéljának első állomása azonban nem az „örök város”, hanem Nápoly volt. A királynét és magyarországi kíséretét szállító hajók július 24-én futottak be a nápolyi kikötőbe.

Események

szeptember 16.
Badacsonytomaj

2021. szeptember 16-17-én, a horvátországi magyar tankönyvírás új lehetőségeiről tart kétnapos szemináriumot Badacsonytomajon az Anyanyelvápolók Szövetsége. A tanácskozáson a Magyarságkutató Intézetet Pomozi Péter, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója képviseli. Előadásának címe: A magyar nyelv jelene és jövője a Kárpát-medencében: A tananyagfejlesztés szempontjai.

szeptember 10.

Szeptember 10-én 10:05-től a Karc FM „Spájz” című műsorában A Szent László-legenda falképciklusokról beszélget Petz Margó szerkesztő Németh Zsolttal, a Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársával.

szeptember 9.
Kiel

Szeptember 9-én Maár Kitti, az Archeogenetikai Kutatóközpont kutatócsoportjának munkatársa a "27th Annual Meeting of the European Association of Archaeologists” elnevezésű online nemzetközi konferencián kutatási témája eredményeit ismerteti „Maternal lineages from 10-11th-century commoner cemeteries of the Carpathian Basin” címet viselő előadásában.