Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Hírek, videók

164 évvel ezelőtt, 1857. január 15-én látott napvilágot az első hazai sportlap, a Lapok a Lovászat és Vadászat köréből, amely 1858-tól már a könnyebben megjegyezhető Vadász- és Versenylap címet viselte.

Sinor Dénes eltérően más kiemelkedő magyar keletkutatóktól, nem készült gyerekkora óta tudósnak, orientalistának meg főleg nem, iskolai tanulmányait nem is vette túl komolyan. Saját bevallása szerint azt sem tervezte soha, hogy valaha is elhagyja Magyarországot, azonban a sors fintora miatt úgy alakult, hogy élete nagy részét idegen országokban töltötte, és nemcsak tudósi, hanem tudományszervezői munkája révén is az altajisztika egyik vezéralakja lett, a semmiből hozva létre a világ egyik legjelentősebb altajisztikai műhelyét.

Hetvennyolc esztendővel ezelőtt, 1943. január 12-én Uriv térségében elszabadult a pokol. A szovjet 40. hadsereg erőszakos felderítést vezetett be a magyar királyi 2. honvéd hadsereg ott védekező alakulataival szemben.

Események

január 21.

Január 21-én, 20:00-kor, a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Pesti tv-ben kérdezik nemzeti identitásról és a magyar történelmi filmekről Köő Artúr kutatónkat.

január 18.

Ma este, 20:00-kor, az M5 "Ez itt a kérdés" című, a Don-kanyar áldozatairól szóló műsor egyik vendége Babucs Zoltán kutatónk lesz. Az adásban többek között a hadseregszervezésről, a katonák és a civil lakosság viszonyáról, Jány Gusztáv vezérezredes hadparancsáról lesz szó.

január 13.

Január 13-án, 20:00-kor az M5 "Ez itt a kérdés" című műsorában a magyar lovashagyományokról szóló adás egyik vendége Babucs Zoltán kutatónk lesz.