Kerekasztal a vérszerződésről

Folytatódik a Magyarságkutató Intézet Szent Korona-eszméről, Szent Korona-tanról  indított kerekasztalsorozata. A március 7-i esemény témaköre a vérszerződés lesz.

Lovas hagyományaink megőrzésének jelentősége

A Magyarságkutató Intézet Hagyományok éltetik a nemzetet konferenciáján Dallos Gyula miniszteri biztos a magyar lovas hagyományok történelmünket átívelő és XXI. századi jelentőségéről beszélt.

Az áldozatkész báró Apor Vilmos

A megújuló katolicizmus szilárd oszlopa volt a XX. század első felében a Győri egyházmegye püspöke, báró Apor Vilmos. Az egyházi főméltóság régi erdélyi nemesi családban született 1892. február 29-én Segesváron, Nagy-Küküllő vármegyében. 

Magyar-lengyel kapcsolatok 1918 és 1920 között

A Magyarságkutató Intézet Trianon konferenciáján Varga Endre László történész az 1918–1920-as évek magyar­–lengyel politikai és katonai kapcsolatait mutatta be a legújabb kutatások tükrében.

Feszülettel a hazáért

Az 1849. február 26–27-én döntetlennel végződött kápolnai csata magyar hőstetteinek sorából kiemelkedik báró mednei és aranyos-medgyesi Mednyánszky Cézár római katolikus tábori törzslelkészé, amelyet a szabadságharc festője, Than Mór is megörökített. 

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Több mint száz évvel ezelőtt a világtörténelem legpusztítóbb vírusa szabadult az emberiségre. A vírus terjedt és mutálódott, egyre változatosabb és egyre felismerhetetlenebb formát öltve fertőzte meg az emberek gondolatait. Néhány évtizeddel később már leigázta Eurázsia nagyrészét, de a többi földrész sem maradt immunis.

Bőkezű mecénás és tékozló dzsentri: gróf Buttler János

251 évvel ezelőtt, 1773. február 25-én született gróf Buttler János, akinek nagyvonalú adománya tette lehetővé, hogy 1831-ben letették a Ludovika Akadémia épületének alapkövét.

Jan Žižka – Egy cseh nemzeti hős „újratöltve”

A Magyarságkutató Intézet Filmre vitt történelem konferenciáján Dr. Tóth Dominik, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa előadásában a Medieval című, 2022-ben bemutatott filmet elemezte.

A filmvászontól a rekonstrukcióig – A középkori nehézlovasság rekonstrukciójának perspektívái

A Magyarságkutató Intézet Filmre vitt történelem elnevezésű konferenciáján Dr. Haramza Márk történész, muzeológus, régésztechnikus a középkori nehézlovasság filmes alkotásokban történő megjelenítéséről beszélt.

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Partnereink