Szent László nyomdokában

„A magyar nemzet egy egész, mely a leányországokban élő magyarsággal együtt teljes.” – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója erdélyi látogatásáról hazatérve.

Örökléselvi viták és III. István királysága

851 éve múlt már, hogy 1172 március 4-én, ahogy a krónika fogalmaz, elköltözött az Úrhoz István király, Géza fia, e néven a harmadik. Tízesztendős uralmát elhomályosítja utódja, öccse, III. Béla király történetírók sokasága által tárgyalt uralma.

Régészeti kutatások Szent Erzsébet nyomában

A magyar Anonymus Gesta Hungarorumának 15. fejezetében azt olvashatjuk, (...)

Eltűntek vajon a hunok Attila halála után?

Attila és a hunok rejtélyeinek nyomában az M5 TV „História” című műsorában

Kétszáz éve született Andrássy Gyula gróf

Andrássy 200 - „ [...] a kormányok változnak, azoknak tagjai halandók, míg a vármegye öröklétü test, tehát halhatatlan.

Pusztító városharc: Budapest ostroma

Babucs Zoltán vezető kutatónk és Mihályi Balázs Budapest ostromáról a Kossuth Rádió ió „Az Este – A házigazda” című műsorában

„Éljen Bem!” A medgyesi ütközet

Amikor Józef Bem vezérőrnagy 1849. február végén megtisztította a Borgói-szorost, báró Puchner Antal altábornagy erdélyi császári-királyi főserege (...)

Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

bővebben

Ephemeris Hungarologica

hírek

Previous Next

Partnereink