A Kutatók Éjszakája eseménysorozata keretében szeptember 24-én és 25-én a Magyarságkutató Intézet több tudományterület átfogó előadásait hallgathatja meg az érdeklődő nagyközönség. 


Rákóczi György sárospataki ágyúöntő műhelyének feltárásáról tartott előadást Ringer István, Régészeti Kutatóközpontunk kutatója.


Szkíta-hun-magyar kérdéskörről, köztük a lófejes hortobágyi gémeskutak ábrázolásáról beszélt előadásában Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója.


A Káli-medencében lévő Árpád-kori emlékekről, többek között a kisfaludi templomromról tartott előadást Mindszentkállán Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója.


Az önálló magyar építészeti és művészeti stílus Árpad-kori kiteljesedéséről, a három nagy meghatározó kultúra (itáliai, német és bizánci) hatásáról, de a feldebrői bencés apátsági templomról is beszél előadásában Ringer Istvan kutatónk.


Egy honfoglaláskori magyar temető feltárásáról szól új videósorozatunk következő része. Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója előadásában a kiskunfélegyházi temető vizsgálatának példáján keresztül ismerteti, hogyan zajlik egy ilyen munka.


A sztyeppei lovasnépek kialakulásának kérdését járja körül új videósorozatunk első része. Régészeti Kutatóközpontunk kutatói előadásaikban a legújabb régészeti, köztük a magyarság eredetére vonatkozó eredményeket mutatják be. Az első videóban Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatójának előadását láthatják.