Uralkodóink azonosítását követően méltó nemzeti emlékhelyet tudunk állítani nagy királyainknak

A székesfehérvári középkori romkertből Szegedre szállított koponyacsontok archeogenomikai vizsgálata révén válik lehetővé (...)

(...) az Árpád-házi uralkodók és vegyesházi királyaink földi maradványainak azonosítása, melyhez segítséget nyújtanak a korábbi régészeti feljegyzések, valamint a jelen kutatás során elvégzett szénizotópos kormeghatározás eredményei is. A Kossuth Rádió „Vasárnapi Újság” című műsorában Varga Gergely István, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa emlékeztetett: Az Árpád-házi kutatások alapja a Prof. Dr. Kásler Miklós  és kutatócsoportja által megkezdett, III. Béla királyra vonatkozó vizsgálat volt. 

A koponyákban található szükséges mennyiségű és minőségű DNS kinyerése hozzájárul ahhoz, hogy a székesfehérvári koronázóbazilikában eltemetett uralkodóink és vegyesházi királyaink is azonosíthatók legyenek. Kutatónk külön felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi évben a horvátországi Lepoglavában elvégzett, Corvin Jánosra és Kristófra vonatkozó feltárás révén megvalósulhat Mátyás király azonosítása is.

A vizsgálatok eredményeit Intézetünk a tudományos szaklapok követelményei szerint hozza nyilvánosságra, de az összes Székesfehérváron feltárt maradvány megtekinthető az egykori királyi székhelyen és koronázóvárosban található, nemzeti ünnepünkig, augusztus 20-áig látogatható csontkamrában.