"Siratta őt Szent István király és egész Magyarország vigasztalhatatlan, nagy sírással"

Gyanús balesetek vagy merényletek, amelyeken egy egész ország sorsa fordult meg. Hidán Csaba régész, történész kutatónk az M5 TV „História” című adásában

Végzetes vadászat vagy sikeres merénylet áldozata lehetett 1031-ben Imre herceg, a magyar trón örököse? 
I. Béla király és Mária királynő gyanús halálesetei – Miféle találgatásokra adtak okot a rejtélyes balesetek? 
Kinek álhatott érdekében kora legelfogadottabb magyar politikusának és hadvezérének, Zrínyi Miklósnak a halála? 

A műsor a magyar történelem olyan rejtélyes baleseteivel foglalkozott, amelyek sorsfordító időkben befolyásolták a középkori Magyar Királyság jövőjét.  

Kutatónk vadászszerszámokat is felvonultatva mutatta be az Imre herceget ért esetleges vadászbaleset körülményeit.
A herceg halála kapcsán Hidán Csaba Horváth Szilárd műsorvezető kérdésére elmondta: számolva a belpolitikai és külpolitikai ellentétetekkel is, felvetődik a kérdés, kinek állhatott érdekében a kialakulófélben lévő keresztény Magyarország trónörökösének a halála. 
A magyar király fia egyszersmind az immár halott német-római császár, II. Henrik unokaöccse is volt. Bár közel ezer év távlatából már csak találgathatunk, de Imre feltehetően esélyes lehetett volna a német-római császári címre. 

Zrínyi Miklós hatszáz évvel később megesett tragikus halála kapcsán tudományos főmunkatársunk elmondta: bár valójában vadkan okozhatta, de egyértelműen a Habsburgok érdekében állt költő, hadvezér halála. 

A műsorban szóba került Nagy Lajos, a lovagi erényeknek hódoló, bátorságból, helytállásból személyesen is példát mutató lovagkirály balesetekben bővelkedő élete és lányának, a várandós Mária királynőnek, Magyarország uralkodójának rejtélyes, halállal végződő lovasbalesete is.