Megérkezett Wittner Mária szellemi hagyatéka a Magyarságkutató Intézetbe

Az egykori 1956-os szabadságharcos, halálraítélt szellemi hagyatékát fia, Miklós adta át Horváth-Lugossy Gábor részére, (...)

(...) amelyre az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége által szervezett konferencia keretében került sor.

A szövetség ma indította el intézetünkben a 2023-as Iván Kovács László-emlékévet. A Corvin-közben harcoló ellenállók egykori főparancsnoka, az 1956-os megtorlás mártírja előtt tisztelgő rendezvényen a IV., V. és XIV. kerületi budapesti diákoknak és tanároknak többek közt Horváth Attila alkotmánybíró, egyetemi tanár és Csigás Zoltán a Világszövetség elnöke tartott előadást.

Az ünnepélyes eseményre 12 órakor került sor. Wittner Mária 1956-os szabadságharcos és halálraítélt kívánságának megfelelően fia átadta édesanyja szellemi hagyatékát, a család barátjának, Horváth-Lugossy Gábornak.

Intézetünk főigazgatója az átadás során elmondta: még életében, az elmúlt években sokszor átbeszélte Wittner Máriával, hogy a legfontosabb feladat a fiatalokkal megismertetni az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, az utána következő megtorlásokat, mártírokat, és tovább őrizni '56 lángját. Erre konkrét terveik voltak.

Horváth-Lugossy Gábor végül azzal zárta beszédét, hogy ma is megvannak azok a bajtársak, akikre ebben a munkában számíthat, és most már sajnos Mária nélkül, de változatlan tartalommal megvalósítja a közös terveket.