Magyar szemmel láttatni nemzeti nagyságunkat

A történelmi filmek emlékezetpolitikai szerepéről az M5 TV „Ez itt a kérdés” című műsorában fejtette ki álláspontját Deák-Sárosi László filmesztéta, (...)

(...) a Magyarságkutató Intézet munkatársa. Horváth Szilárd és vendégei a tavaly évvégén debütált, II. András uralkodását bemutató Aranybulla sorozat kapcsán értékelték a történelmi filmek és sorozatok társadalmi hatását.

SZELLEMI VERŐLEGÉNYEK LEJÁRATÓKAMPÁNYA

A meghívottak egyetértettek Rákay Philippel abban, hogy szakmai kritika és őszinte értékelés helyett a baloldali sajtó lejáratókampánya zajlik a film ellen. A gyűlöletcunami oka pedig abban rejlik, hogy a magyar filmgyártás évtizedeken keresztül egy olyan hungarofób alkotói közösség kezében volt, amely deheroizált és bűnös nemzetként, utolsó csatlósként láttatta a magyar történelmet.

A hősiesség, heroizmus, magyar kiállás példáit be kell mutatnunk, saját értelmezési keretre van szükségünk – emelte ki Deák-Sárosi László. A magyar régmúlt történetét edukációs céllal az iskolás korosztálynak bemutató sorozatot áttörésként jellemezte, amely a magyar történelem korai szakaszait tárgyilagosan és történelmileg hűen ábrázolja annak érdekében, hogy a felnövekvő generációnak már reális, pozitív történelemképe lehessen.

TÖRTÉNELMI PÁRHUZAMOK: II. ANDRÁS 800 ÉVVEL EZELŐTTI HARCA A NÉMET LOVAGREND NEMZETKÖZI HÁLÓZATA ELLEN

A műsor vendégei reményüket fejezték ki, hogy a már elkészült (Szürke senkik, Örök tél, Magyar Passió, Blokád) vagy készülőben lévő történelmi alkotások (1242 A nyugat kapujában, Hadik, Petőfi) révén minden valamire való nagymúltú nemzethez hasonlóan filmvásznon is megjelenítjük saját történelmi tablóinkat és végre magyar szemmel láttathatjuk nemzeti nagyságunkat.