Erősödő mongol-magyar tudományos és kulturális kapcsolatok

A magyar őstörténetkutatás kiemelkedő támogatásáért fejezte ki köszönetét Obrusánszky Borbálának, Magyarország mongóliai nagykövetének Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, (...)

(...) az Ar Gunt-i expedíció utolsó napján Ulánbátorban. Nagykövet asszony munkájának köszönhetően a politikai, gazdasági területtel párhuzamosan a mongol-magyar tudományos és kulturális kapcsolatok is jelentősen erősödtek az elmúlt két évben amely mindkét ország számára kedvező. 

Obrusánszky Borbálának - aki maga is keletkutató - azért is köszönettel tartoztunk, mert hivatalos diplomáciai feladatai ellátásán túl, szabadidejében hosszú ideje segíti intézetünk küldetését. A mostani, Ar Gunti közös kutatás pedig olyan nem várt eredményekkel szolgál, amelyek nemzetközi szinten is méltán kiemelkedők lesznek.

Horváth-Lugossy Gábor a beszélgetésen elmondta: a Magyarságkutató Intézet külön köszönetét fejezte ki a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr vezette minisztériumnak a hathatós támogatásért. Főigazgatónk példaként említette az utóbbi időszakból a New York-i, a törökországi diplomatáink  pozitív hozzáállását, ha kellett, azonnali segítségnyújtását, és hasonló volt Varga Mihály pénzügyminiszter úr kazahsztáni, illetve Kásler Miklós georgiai útja, amelyek keretében a Magyarságkutató Intézet két-két nemzetközi szerződést kötött a magyarság múltjára vonatkozó kutatások érdekében.

Ezek a kutatások egyaránt szolgálnak a magyarság múltjának feltárására, a következő generációkban a magyar identitás kialakítására, erősítésére és Magyarország nemzetközi elismertségének növelésére. A mai világban az ad elengedhetetlen belső stabilitást, ha tisztában vagyunk több ezer éves múltunkkal egészen a jelenünkig. Csak így: történelmünket ismerve, tisztán átlátva tudunk tervezni a jövő évszázadokra. 

Ebben nyújt nekünk óriási segítséget Nagykövet asszony, amiért hálával tartozunk - zárta le köszönő gondolatait Főigazgatónk.