"Amit ez a korona tanít, az világosítson meg titeket!"

A Szent Korona 45 évvel ezelőtti hazatérésének története. Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa (...)

(...) a történeti alkotmányi jelentőséggel bíró koronázási ékszer, Európa egyetlen beavató koronájának visszatéréséről a Magyar Katolikus Rádió „Iránytű” című műsorában

Hogyan került a Szent Korona Németországból az amerikai Fort Knox szigorúan őrzött katonai bázisára? 
Kinek állt érdekében nemzeti ereklyénk a hidegháború időszakában történő visszaszármaztatása? 
Milyen feltételekkel került vissza Magyarországra a magyar nemzet egységét képviselő szakrális tárgy? 

Borvendég Zsuzsanna a szovjet csapatok közeledtével nyugatra menekített majd az amerikaiak kezére került nemzeti ereklyénk XX. századi történetéről szólva elmondta: az 1945-ben az amerikaiaknak kizárólag megőrzésre átadott koronázási ékszer hazahozatalának kérdése az 1940-es évek végén tabuvá süllyedt, hogy aztán a 70-es években meginduló magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok eredményeképp térhessen vissza hazánkba.

Kutatónk hangsúlyozta: a magyar állam folytonosságát és szuverenitását megtestesítő ereklyét az amerikaiak hangsúlyozottan a magyar népnek adták vissza, hogy aztán az a millenniumi Szent Korona-emléktörvény jegyében méltó helyére, a nemzetet képviselő Országgyűlésbe és a magyar nemzet lelkébe költözhessen vissza.