„Állok Istenért, Egyházért, Hazáért”

Mindszenty bíboros életútjáról, koholt vádak alapján történő bebörtönzéséről, megkínzásáról, belső száműzetéséről és szabadulásáról osztotta meg gondolatait az M5 „Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek” című, 2021. május 15-i műsorában Borvendég Zsuzsanna kutatónk.

„Maradjatok a romló világban hűek Istenhez, hitetekhez, hazátokhoz, a magyar múlthoz, történelemhez és a magyar nyelvhez. Ez természeti jogotok és kötelességetek.

A megmaradt kevésből újra kell építenünk a hazát. Lelki megújulásból lehet csak nemzeti feltámadás. Legyünk most az imádság nemzete!

Ha újból megtanulunk most imádkozni, lesz honnét erőt és bizalmat meríteni. Ne veszítsétek el bizalmatokat!”

Mindszenty bíboros életútjáról, származásáról, édesanyja neveltetésében és hivatásválasztásában is betöltött szerepéről, koholt vádak alapján történő bebörtönzéséről, megkínzásáról, belső száműzetéséről és szabadulásáról osztotta meg gondolatait az M5 „Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek” című, 2021. május 15-i műsorában Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa és Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány képviselője.

A beszélgetés során szóba került a rendíthetetlen és megtörhetetlen tekintély, az Isten országát építő és hazáját szolgáló hercegprímás történeti közgondolkodásban talán kevésbé ismert, a Muraköz visszaszerzésében játszott országgyarapító szerepe is.