A világ első szent ereklye azonosítását végezte el a Magyarságkutató Intézet és a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja

A tudományos vizsgálat során bizonyítást nyert: valóban Szent László koponyáját őrzi a herma.

A korábbi sikertelen próbálkozásra kitérve az MTVA "Ma reggel"ben Horváth-Lugossy Gábor főigazgató elmondta: a hermában tökéletes minőségű és magas DNS tartalmú koponya található. Ez is mutatja, hogy archeogenetikai vizsgálatokhoz csak megfelelő eszközökkel, szaktudással érdemes nekiállni. Magyarországon kizárólag a Magyarságkutató Intézet képes a legmagasabb tudományos fokon végezni ezeket a kutatásokat.
Főigazgatónk emlékeztetett arra is, hogy az Árpád-házi kutatások alapja a Prof. Dr. Kásler Miklós és kutatócsoportja által, III. Béla földi maradványaiból meghatározott Árpád-házi génszakasz. 
Az áprilisban bejelentett két Árpád-házi személy közül az egyik név, ebben a publikációban vált tudományosan elfogadottá, ezért hozható most nyilvánosságra a személyazonosság. A székesfehérvári osszáriumban II. András fiának, Andrásnak (Halics hercege) földi maradványai azonosításra kerültek. 

Horváth-Lugossy Gábor elmondta, hogy az áprilisban bejelentett két Árpád-házi személy után a dinasztia újabb két tagját sikerült azonosítani, azaz a székesfehérvári osszárium-kutatás során a Magyarságkutató Intézet már négy személyt azonosított a Turul-dinasztiából. Hozzátéve, hogy az arcrekonstrukciók tekintetében is egyedülálló technikai eljárással rendelkezik az intézet. A koponyaszkennernek köszönhetően hamarosan pontosan őseink szemébe nézhetünk.

Arra a kérdésre, hogy egy új elmélet szerint az Árpád-ház nem magyar lett volna, főigazgatónk elmondta: ez a valóságtól teljesen elrugaszkodott elmélet, amely sem archeogenetikai eredményeket, sem régészeti leleteket nem vesz figyelembe, ezért beszélni sem érdemes róla. Vannak olyan fórumok ahol ezek teret kapnak azért, hogy a magyar identitást, a magyarság tartását rombolják. Ezen szellemiség ellen is küzd az intézet, az ilyen elméletek pedig abszurdak.

Szent László genetikája kristálytisztán mutatja keleti származását. 

Horváth-Lugossy Gábor elmondta, hogy a Magyarságkutató Intézet hajtja végre azokat a paradigmaváltásokat amelyeket az elmúlt 76 évben nem lehetett. Először az intézet publikálta, még 2019-ben, hogy az avarok keleti származású sztyeppei lovas-nomádok, majd hogy-hogy nem 2021-ben mások is rájöttek erre és szenzációhajhász módon jelentik be, hogy “1500 éves rejtélyt oldottak meg”. Ugyanígy Fehér Bence professzor az avar rovásírásra vonatkozó új kutatási eredményét, hogy az avarok magyarul biztosan beszéltek, ma még “lehurrogják”, de három év múlva már mások fogják “saját eredményként” hangoztatni.  

A politikai rendszerváltozás megtörtént Magyarországon, most a tudományos rendszerváltozás zajlik. Munkájával az intézet a szocialista évtizedek lemaradását is felgöngyölíti. Az új eredményeket a nemzetközi tudományos világ érti, tudja. Jó visszacsatolás volt erre a héten Mongóliában 17 ország, 240 tudósával megtartott tudományos konferencia, amelyen a Magyarságkutató Intézet kutatói is előadtak.
Sokan beszélnek az identitás megerősítésének szükségességéről. De arról nem, hogy mi az igazi magyar identitás, kik a magyarok ősei, honnan származunk, milyen fegyvereket használtunk. Ezeket a Magyarságkutató Intézet kutatja és közben tesz le az asztalra világszínvonalú eredményeket. Ilyen a héten a hunok őshazájában az Ar Gunt temetőben Eregzen Gelegdorj és Makoldi Miklós által vezetett nemzetközi régészeti expedíció keretében feltárt öntöttvas üst, amely feltehetően a világ első öntöttvas üstje. Előállítása a korban a legnagyobb tudást, legfejlettebb technikát igényelte. Őseink ilyen tudással rendelkeztek. 

Horváth-Lugossy Gábor a beszélgetés végén kiemelte: a magyarság története nem 896-ban kezdődött, és minket nem bezavartak a Kárpát-medencébe. Sőt a Kárpát-medence mint őshaza, meggyengülése esetén a több ezer éve itt élő őseink mindig számíthattak a sztyeppei rokonnépekre, akik ha kellett, segítségül érkeztek. Minden sztyeppei nép számára fontos és védendő terület volt minden korszakban, így Attila hunjai, az avarok és Árpád magyarjai is ezért érkeztek a Kárpát-medencébe, hogy az itt élő rokonnépekbe olvadva biztosítsák a Kárpát-medence egységét.

Szegedi Tudományegyetem Magyarságkutató Intézet