A Koreai-tengertől a Kárpát-medencéig tartó és Európára törő Mongol Világbirodalmat nem engedte tovább a Magyar Királyság

 

Az összecsapás három sorsfordító napját viszi vászonra az 1242 - A Nyugat kapujában történelmi film. A nemzetközi koprodukcióban készülő alkotásról számolt be Kornél Sipos az M5 TV csatorna „Librettó” című műsorában. A producer többek közt elmondta: a film ötlete az Obrusánszky Borbála mongóliai nagykövet asszonnyal való együttműködés eredménye, a mongol és a magyar nemzet történelmi kapcsolódását filmvászonra vivő produkció világsztárok közreműködésével mutatja be a mongol invázió lélektanilag kevésbé ismert hátterét.

Hidán Csaba, a Magyarságkutató Intézet főmunkatársa és a film történész szakértője a Belső-Ázsiából nyugat felé terjeszkedő törzsek kíméletlen pusztításának hátterét megvilágítva elmondta: a világtörténelem legnagyobb államalakulata, a Dzsingisz kán nevéhez köthető Mongol Birodalom mintegy húsz évvel a magyarországi hadjárat előtt jött létre. A hiánypótló film a magyar történelem második honalapítójaként számon tartott IV. Béla, és az Arany Hordát megalapító Batu kán számára is döntő történelmi pillanatot jelentő hadjárat végnapjait mutatja be. 

Hidán Csaba külön kiemelte: a Magyarságkutató Intézet Mongóliában folyó hun kutatásai során lehetősége nyílt a mongol-kori leletanyagot is megtekinteni, ennek nyomán pedig olyan szakmai újdonságokra is fény derült, amelyek az év végén mozikba kerülő produkciót történelmileg hitelessé és méginkább valósághűbbé teszik.