Prof. Dr. Kásler Miklós köszöntő beszéde a Magyarságkutató Intézet Trianon konferenciáján

A legnagyobb magyar tragédiáról, Trianonról zajlott konferencia a Magyarságkutató Intézetben.

„Trianon következményei száz év után is itt vannak velünk, a trauma a lelkünkbe égett, de nem csak a miénkbe, hanem a szomszéd népek lelkébe is, akik egyszerűen ezt a problémakört nem tudták feldolgozni.” - hangsúlyozta köszöntő beszédében Prof. Dr. Kásler Miklós, az intézet főigazgatója, tiszteletbeli elnöke.

Hozzátette, hogy bár sok az ismeret Trianonnal kapcsolatban, de még ma sem látjuk a teljes képet. A konferencia azért is jelentős - mondta ­-, mert az előadók komoly kutatást végeztek, így új ismeretekkel gazdagodhat a meglévő tudás, egyúttal előkészíti a politikát, hadviselést, nemzeti kérdéseket is felölelő, tervbe vett monográfiát.

A főigazgató kiemelte, hogy az ország elpusztítását célzó diktátumra - amely szavai szerint az európai történelem egyik legnagyobb joggyilkossága volt - a magyarság Nobel-díjakban, tudományban, művészetekben megjelenő szellemi válasszal reagált.

„Külön öröm számomra, hogy Dr. Raffay Ernő, a Trianon Kutatócsoport igazgatójának vezetése alatt valóban tudományos minőséggel és tudományos etikával foglalkozik az intézet ezzel a kérdéskörrel.”

A konferencián a tudományos és művészi élet számos jeles képviselője vett részt, rendkívül sokféle témakörben hangzottak el előadások.

A számos témakör azt jelzi, hogy Trianonnak sok, egymással is összefüggő eredője volt, a tragédiának pedig máig ható következményei vannak.