Az abasári csontmaradványok antropológiai vizsgálatának eredményei

A csontmaradványok feltárása 2020 októberében zajlott a Magyarságkutató Intézet (MKI) régészeinek vezetésével.

A csontmaradványok az 1. sírból („fedlapos”), több rétegből kerültek feltárásra. A fedlapos sírban többségében nem anatómiai rendben eltemetett maradványok voltak fellelhetők, összesen négy maradvány azonban előkerült a különböző rétegekből, amelyek anatómiai rendben voltak eltemetve. Ezek a maradványok feltételezhetően XV. századiak. Az ez alatti rétegben vélhetően XI. századi maradványokat tártunk fel, amelyeket ugyan nem anatómiai rendben, de testtájanként elrendezve találtunk. 

Az antropológiai vizsgálat alapján megállapítható, hogy a maradványok többsége férfiaktól származik, az egyik rétegben azonban találhatók nő morfológiai nemű csontok is. 

Az elhalálozási kor tekintetében megfigyelhető, hogy a csontok többsége az adultus (18–39 év) és a maturus (40–60 év) korcsoportokba sorolható, a maradványok között azonban fellelhető volt az infans (0–14 év) és a juvenis (15–17), valamint a senilis (60 év felett) csoportokba sorolható csontmaradvány is. 

Szinte mindegyik rétegben megtalálhatók voltak olyan maradványok, amelyeken valamilyen trauma, patológiás elváltozás volt megfigyelhető. Továbbá olyan csontmaradvány is fellelhető volt, amelyen eszköz okozta gyógyult sérülés volt látható. Ezek az elváltozások vélhetően a korabeli életmódból, illetve életkörülményekből fakadóan alakultak ki, amelyek az egyének életében diszkomfort érzetet, valamint fájdalmat okozhattak. Egyik csontmaradványon sem volt fellelhető olyan trauma, patológiás elváltozás, illetve sérülés, amely az élettel összeegyeztethetetlen lett volna.