Az Erdélyi fejedelemség nehéz évei

A Magyarságkutató Intézet Klasszika-filológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa, Dr. Restás Attila a Pray 300 elnevezésű tudományos konferencián arról beszélt, hogyan jelenítette meg a XVIII. századi jezsuita történetírás az Erdélyi Fejedelemség 1657 és 1662 közötti válságos éveit.

A Magyarságkutató Intézet Klasszika-filológiai Kutatóközpontjának Pray 300 elnevezésű tudományos konferenciáján Pray György XVIII. századi jezsuita szerzetes munkásságát mutatták be.

Dr. Restás Attila, a kutatóközpont tudományos munkatársa arról beszélt, hogyan jelenítette meg a XVIII. századi jezsuita történetírás az Erdélyi Fejedelemség 1657 és 1662 közötti válságos éveit. Mint mondta: ez a néhány esztendő a mai közbeszédből vagy közgondolkodásból szinte kiesett, talán még a történettudomány is most kezdi csak fölfedezni.

A II. Rákóczi György balsikerű lengyelországi hadjáratát követő időszakban fejedelmek rivalizáltak egymással, külső támogatás, török beavatkozás, Habsburg-orientáció váltotta egymást. Restás Attila áttekintésében szót ejtett többek között a történetírók munkáinak műfajáról, beosztásáról, a tárgyalás módjáról, nyelvéről.

https://youtu.be/-PxVDRom0LM