Magyar örökség Józsa Judit művészetében

A Magyarságkutató Intézet Hagyományok éltetik a nemzetet konferenciáján Józsa Judit korondi származású kerámiaszobrász, művészettörténész arról beszélt, mit jelent a magyar örökség, és mindez hogyan jelenik meg művészeti alkotásaiban.

„Amikor örökségről beszélünk, általában arra gondolunk, ami atyáinktól hagyatékként reánk maradt. Lehet ez szemmel látható, kézzel fogható tárgyi érték, mint szerszám, fegyver, ékszer, ház, vagyon. Lehet azonban szemmel nem látható és kézzel nem fogható szellemi kincs: gondolat, eszme, erkölcsi magatartás, tettek sorozata, mindaz, ami évszázadok során lépésről-lépésre előbbre vitt egy nemzetet vagy az egész emberiséget.” – idézte Wass Albert szavait.

Józsa Judit előadásában kitért a magyar ősi hitvilág és a keresztény magyar kultúra összefonódására. Néhány saját műalkotásának értelmezése révén mutatta be, mitől válik egy-egy alkotás nemzeti és erkölcsi értékké, amelyre büszkék lehetünk. A művész szólt az összetartás erényéről, származásunk és eredetünk ismeretének, a magyar anyanyelv ápolásának, a magyar család, a magyar szentek, nagyasszonyok és hősök tiszteletének fontosságáról.