A pletykáktól a nagybetűs történelemig

A Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának igazgatója, B. Szabó János a Filmre vitt történelem elnevezésű konferencián A három testőr című regény filmes adaptációit elemezte.

Hangsúlyozta, hogy az író, Alexandre Dumas korabeli történeti forrásokra támaszkodva alkotta meg történetét, úgy prezentálta, mint egy XVII. századi emlékirat átiratát, és a szereplőkről is hiteles ábrázolást nyújtott. Az utóbbi évtizedek filmes adaptációinak többsége azonban már nem a nagyregényt és a történeti forrásokat, hanem a saját korunk filmes feldolgozásait, televíziós sorozatait és a szórakoztatás igényét veszi alapul.

A 2023-ban bemutatott A három testőr: D’Artagnan című francia mozifilm esetében kiemelte, hogy az nem írta át az eredeti történetet, hanem hozzátett olyan szálakat, amelyek jelenkorunk Franciaországának politikai és társadalmi aktualitásait is érintik. „Tanulság a filmkészítés kapcsán, hogy nemcsak úgy lehet modernizálni egy történetet, hogy sutba dobjuk a történelem tanulságait, hanem úgy is, hogy visszanyúlunk hozzájuk.” – mondta.