Új totalitarianizmus jön?

A Magyar Demokrata hetilapban jelent meg Pataki Tamásnak Borvendég Zsuzsannával, Intézetünk tudományos munkatársával készült beszélgetése.

Az interjúban szó esik a II. világháború vége óta nem látott méretű (ukrán-orosz) háborúról, a nagypolitikából kivesző racionalitásról, a kommunista totalitárius eszmerendszer továbbéléséről, a közép-európai összefogás lehetőségéről és Magyarország stratégiai szerepéről is.
"A hidegháború egy tényleges hatalmi erőegyensúlyon alapuló időszak volt, amelyben a két világrend közötti kereskedelem és a tőkeáramlás egyik biztosítéka Magyarország lett, így széles külgazdasági kapcsolatainkkal hozzájárulhattunk a békés egymás mellett élés megvalósulásához. Jelenleg azonban más a helyzet, nincs egyensúly, felborultak az erőviszonyok és béke sincs.
[...]
A német és az orosz fél tudja, hogy világok mozdulnak meg azért, hogy őket elszigeteljék egymástól, így a saját érdekeik szerint nyíltan nem cselekedhetnek, együttműködésüket mindig is álcázniuk kellett. A saját kutatásaim eredményeit is ebben a keretrendszerben tudom értelmezni. Magyarország volt a szovjet birodalom strómanja ebben a kapcsolatban. Vagyis még a hidegháborús szembenállás idején is igyekezett a két ország támaszkodni egymásra, még a fékevesztett sztálinizmus sem hagyta figyelmen kívül ezt a kézenfekvő realitást.
[...]
Történelmi tapasztalatunk, hogy földrajzi szempontból stratégiailag fontos hely a Kárpát-medence, ezért soha nem maradhattunk ki a konfliktusokból. Most is a közelében vagyunk, ráadásul Kárpátalja miatt közvetlenül is érinti hazánkat a háború."

A teljes beszélgetést az e heti Demokratában olvashatják.