Történelmi katasztrófába vitte az országot a Károlyi-kormánnyal hatalomra kerülő szabadkőművesség

A Magyarságkutató Intézet főigazgatói tanácsadóját, Prof. Dr. Raffay Ernőt a magyarországi páholyok és Trianon összefüggéseiről kérdezték a Spirit Fm „Eredet” című műsorában.

Az Intézet Trianon Kutatócsoportjának vezetője elmondta: Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és az ország kiemelkedő őstörténésze felkérésére alapító tagja volt a magyarság múltjának és eredetének feltárása céljából létrehozott Intézetnek. 

A hatalmas, több millió oldalnyi páholyokiratot feldolgozó és levéltári szinten Európa országai közül kizárólagosan Magyarországon kutatható témának mindezidáig tíz monográfiát szentelő történész hangsúlyozta: a világháború előtt kialakuló szövetségi rendszerek mellett a Magyar Királyság szomszédos népekkel és országokkal való kapcsolatai is azok közé a külső tényezők közé tartoztak, amelyek a békediktátumhoz vezettek. A trianoni összeomlás számos okának csupán egyike volt köthető a radikális liberális páholyok tevékenységéhez. 

Az viszont kétségtelen – tette hozzá a Trianon kérdéskörét immár fél évszázada kutató professzor –, hogy a Magyar Királyság radikális átalakításában érdekelt szabadkőművesség a nagy háború eredményeképp kialakuló szociális, társadalmi, gazdasági válság idején a széttartó erőket egyesítette. A Károlyi-kormány kinevezésével pedig épp akkor került hatalomra az integer Magyarország megszüntetését célzó szociáldemokrata-liberális társaság, amikor Magyarország élet-halál harcát vívta a területrabló szomszédok ellen.