OROSZLÁN A VÉGVÁRBAN. THURY GYÖRGY ÉS NAGYKANIZSA

Oroszlán a végvárban. Thury György és Nagykanizsa címmel jelent meg Kanász Viktornak, a Történeti Kutatóközpont tudományos segédmunkatársának legújabb kötete Nagykanizsán. A monográfia több éves kutatás után a kanizsai főkapitány halálának 450. évfordulóján a Thúry György Múzeum gondozásában látott napvilágot. A szerző a gazdagon illusztrált kötetben részletesen ismerteti Thury családját és kivételes pályafutásának kezdetét, valamint kitér várpalotai tevékenységére és a híres 1566-os ostromra.

Ezt követően kanizsai éveit és halálának körülményeit mutatja be. Írott és képzőművészeti forrásokat is bevonva vizsgálja meg a törökverő hős korabeli megítélését, valamint országos és helyi emlékezetének alakulását. Emellett bemutatja a 16. századi Kanizsát: a végvár kiépülését, a város elpusztulását és a kora újkori helyi egyházi viszonyokat.

Ennek során próbál választ találni többek közt arra, hogy miért jelentett komoly fenyegetést Thury Kanizsán a dél-dunántúli oszmán erőkre, mit is tudunk a práviadalairól, mit írtak a kortársai a jelleméről, valamint hol lehetett eltemetve? Végül a kötet mellékletében korabeli levéltári források kerülnek első ízben kiadásra, valamint helyet kapott több, a kapitány alakjának emléket állító irodalmi alkotás.

A 2021. november 30-án, Nagykanizsán, a kapitány nevét viselő múzeumban nagy érdeklődés mellett megtartott könyvbemutatón Végh Ferenc és Vándor László ismertette a kötetet, a zenei kíséretet pedig a Canischa Cronica biztosította.

A bemutató teljes felvétele itt érhető el.

Interjúk és beszámolók: Kanizsa TV, Zalai Hírlap, Vasarnap.hu