Nagyváradon járt a Magyarságkutató Intézet

A Bihari Napló beszámolt róla: "Tudományos konferencia is zajlott a nagyváradi Szent László Napokon" (János Piroska) és "Magyar polgári esték: Trianon és következményei" (Kiss Ferenc Zsolt) írásokkal. Minden magyar felelős minden magyarért! – e gondolat jegyében tartotta rendezvényét péntek este a Magyar Polgári Egyesület Nagyváradon, (...)

(...) a Partiumi Keresztény Egyetem új épületében. Az esemény lényegét a Magyarságkutató Intézet Trianoni plakátkiállítása képezte. Az előadó, Vizi László Tamás – az intézet tudományos főigazgató-helyettese – érzékletes példákat hozván, beszélt a Trianont megelőző, illetve az azt követő évtizedek, évszázad szellemi, anyagi hatásairól. Mindebből – mi, a határon kívülre rekedtek – egy kicsit belegondolhattunk a magyarországi rokonok ennek kapcsán beállt helyzetébe.

Beszélt még a Magyarságkutató Intézet – melyet a magyar kormány 2019-ben hozott létre – több területet érintő tevékenységéről, lényegében a Kárpát-medencei létünkről folytatott elmélkedések közzétételéről. Magáról a plakátkiállításról pedig elmondható, hogy a korabeli újságcikkek, régi térképek mellé az intézet munkatársai írtak szakszerű, mindenki számára befogadható szövegeket.