Maradandót alkottak; olyat, amire kötelességünk emlékezni

A Hunyadi- és a Corvin-dinasztiával egy olyan üstökös tűnt fel a magyar történelem egén, amelynek fénye a mai napig nem halványult el – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyarságkutató Intézet konferenciáját megnyitó beszédében. A Hunyadiak és Corvinok címet viselő, kétnapos tudományos rendezvény a nándorfehérvári diadal napjának 565. évfordulóján vette kezdetét.

A Magyar Nemzetben Zana Diána tollából jelent meg részletes beszámoló a Magyarságkutató Intézet szervezésében a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában megtartott "Hunyadiak és Corvinok" című, nagy érdeklődésre számot tartó nemzetközi tudományos konferenciáról. 

"A Szent István által létrehozott Archiregnum, valamint az Árpád-ház eszmeiségének folytatását és kiteljesedését jelentette a Hunyadiak uralkodása, amelynek sarokköveit a szuverenitás, az integritás, az autonómiák támogatása és a hit jelentették; mindez pedig a személyként megjelenő Szent Korona égisze alatt valósult meg, amelynek jogai csorbíthatatlanok voltak – fejtette ki Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere Hunyadi Jánost olyan kiváló hadvezérként jellemezte, aki a haza és a kereszténység érdekében nemcsak vagyonát és tehetségét, de életét is felkínálta; fia, Mátyás pedig politikai, katonai és kulturális szempontból ismét Európa egyik legerősebb hatalmává tette Magyarországot. – Maradandót alkottak; olyat, amire kötelességünk emlékezni."

Horváth-Lugossy Gábor, a magyarságkutató intézet főigazgatója. Fotó: Magyarságkutató Intézet

"A Magyarságkutató Intézet a legmagasabb tudományos igényességgel és prekoncepció nélkül kapcsol össze különböző tudományágakat a vitatott történelmi kérdések tisztázása, illetve az új, hiánypótló kutatási feladatok elvégzése érdekében. A Turul nemzetség filogenetikai eredetének folyamatban lévő feltárása és markerszettjének meghatározása is az MKI-nak köszönhető, amellyel párhuzamosan a Hunyadi-ház archeogenetikai vizsgálata is kezdetét vette."

A 2021. július 22-én és 23-án megrendezett konferenciáról szóló teljes beszámolót a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.