Hat évtizede megszakadt együttműködést élesztett fel

Magyarország mongóliai nagykövetével, Obrusánszky Borbálával készült interjút közölt a Magyar Nemzet. Nagykövet asszony elismerően nyilatkozott a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézete és a Magyarságkutató Intézet által aláírt, több tudományterületre kiterjesztett együttműködési megállapodásról, és hangsúlyozta az Intézetünk jóvoltából hat évtized után idén júniusban újraindult belkh-i hun sír közös feltárási projektjének jelentőségét is.

 

– Május végén egyeztetéseket folytatott a Mongol Tudományos Akadémia elnökével és más tagjaival a két ország tudományos együttműködéséről. A Magyarságkutató Intézet pedig együttműködési megállapodást írt alá a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetével, amelynek eredményeként június­ban el is indult egy nagyszabású, közös ásatás. Mi is pontosan, és hol tart most ez a projekt?
– Az Ulánbátorhoz tartozó Belkh-I hun sír több szempontból is fontos helyszín számunkra. 1961-ben itt kezdték meg az első ásatást a magyar–mongol régészeti expedíció munkatársai, Horváth Tibor vezetésével. Szimbolikus jelentőségű, hogy hatvan évvel később ismét ugyanazon a helyen folytatódott a közös ásatás a Magyarságkutató Intézet jóvoltából, amelynek során értékes leletek tárultak fel. Előkerültek egy kétezer éves díszes kocsi alkatrészei, egyéb használati tárgyak, díszítések, valamint koporsódíszek. A régészek találtak egy lábszárcsontot, amelyből Neparáczki Endre DNS-mintát vett, amelyet elemzésnek vet alá, ezáltal meg lehet határozni az elhunyt nemes rokonsági kapcsolatait. Ebben a szezonban egy közepes sír és egy mellékes, közrendű sír tárult fel, illetve megkezdték a nagy sír megtisztítását, amely teljes egészében jövőre tárulhat fel.

– Érezhető-e fellendülés a mongol–magyar történészkapcsolatokban, annak eredményeképp, hogy „Mongol tudósbarát” nagykövete van Magyarországnak? Illetve milyen mértékűek voltak korábban ezek a kapcsolatok?
– Nagykövetként fontosnak tartom, hogy minél szélesebb körben erősödjenek a kétoldalú kapcsolatok, de mivel a kulturális és tudományos szakma jól ismer, ezért érthető, hogy sokan kerestek és keresnek fel együttműködési szándékkal, amit kollégáimmal menedzselünk. Korábban nem volt jellemző az ilyen nagy fokú kulturális-tudományos diplomáciai aktivitás. Magam viszont úgy gondolom, hogy ezzel tudjuk magunkra és hazánk különleges értékei­re felhívni a mongolok figyelmét. Erről egyébként a mongol politikusok is elisme­rően nyilatkoznak. Még 2021 év elején a Magyarságkutató Intézet és a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézete között jött létre együttműködési megállapodás, amelyben ebben az évben már le is zajlott az első közös belkhi ásatási projekt. A megállapodást a régészeten kívül közben több tudományterületre is kiterjesztették. Ezzel sikerült feléleszteni a hatvan évvel ezelőtt megkötött együttműködést.

Az interjú további részleteit a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.