Együttműködés a Magyarságkutató Intézet és a Nemzeti Színház között

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyarságkutató Intézet és a Nemzeti Színház. A kooperáció elősegíti a két szervezet szakmai, tudományos munkáját a történelmi hitelesség és a magyar identitás megőrzése érdekében. 

A Magyarságkutató Intézet részéről Prof. Dr. Kásler Miklós, az intézet főigazgatója, tiszteletbeli elnöke, a Nemzeti Színház részéről Vidnyánszky Attila vezérigazgató látta el kézjegyével a megállapodást. Az együttműködés részeként a Magyarságkutató Intézet a jövőben a Nemzeti Színház színészeinek a felkészüléshez, a mű releváns történelmi hátterének megismeréséhez, valamint a hiteles atmoszféra megteremtésének elősegítéséhez szakmai háttérbeszélgetéseket, előadásokat szervez. Ezen túlmenően a felek megállapodtak abban is, hogy az intézet történészei a színészekkel, rendezőkkel közösen részt vesznek a történelmi színdarabokat követő közönségtalálkozókon, kerekasztal-beszélgetéseken. 

sajtótájékoztató

A Nemzeti Színház a nemzet lelke, a Magyarságkutató Intézet pedig ezt a lelket, kultúrát, hagyományrendszert, eredetünket, történelmünket próbálja megtisztítani a rárakódott felesleges rétegektől – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, tiszteletbeli elnöke. Hangsúlyozta, mivel a színház a közönség felé a leglátványosabban, legmeggyőzőbben, leghatározottabban tudja közvetíteni az értékeket – nemcsak a magyar, hanem a klasszikus európai és keresztény értékeket – azok az emberek, akik előadják a történeteket, fontos, hogy tisztában legyenek a letisztult történelemmel, és megfelelő módon közvetítsék a közönség felé. A főigazgató kitért arra is, hogy ugyanolyan lényeges a színházi rendezőkkel és az egyetemi hallgatókkal elindított párbeszéd a témában.

Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy a Nemzeti Színház a kezdetektől fogékony a történelmi témákra, számos történelmi darabot mutattak be, és a jövőben is terveznek történelmi előadásokat színre vinni. A Nemzeti Színház vezérigazgatója a két intézmény kapcsolódásának lényegét abban látja, hogy az előadások előkészítésének teljes folyamatában segítő kezet nyújtanának a Magyarságkutató Intézet szakértői a Nemzeti Színház művészei és alkotói számára. „Mi is azzal foglalkozunk, hogy megpróbáljuk megérteni, miből vagyunk mi, magyarok összerakva, mit hozunk a múltból és a régmúltból, a mai létünket, cselekedeteinket meghatározó örökségünkből. A fiatal alkotógeneráció szempontjából is fontos, hogy megismerjük a tudományos kutatások új eredményeit” – fogalmazott.

sajtótájékoztató II.