Boszorkányüldözés áldozata lett a magyar nyelvtudomány egyik legmonumentálisabb munkája

A vasarnap.hu a Magyarságkutató Intézet kiadványai sorában megjelent” Czuczor–Fogarasi-tanácskozás A magyar nyelv szótára pótkötetének megjelenése alkalmából” című kötet kapcsán közölt interjút a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont vezetőjével, Pomozi Péterrel.

"A Czuczor‒Fogarasi alapvetően egynyelvű értelmező szótárnak készült, de különlegességét talán éppen gyökelemző, szótörténeti része jelenti. Ebben az értelemben tehát nevezhető gyökszótárnak is, bár az igazán klasszikus magyar gyökszótár tkp. Kresznerics Ferenc korábbi munkája. A gyökelmélet egyik sarkalatos pontja, hogy a gyök olyan alapvető lexikai kiinduló egység, amely nem bontható tovább, és amelyek az adott nyelvben, vagy akár több nyelv között is, hatalmas szócsaládok kialakulásáért felelősek."

"Arról, hogy ma kevesen ismerik a magyar nyelvtudomány egyik legbecsesebb és legmonumentálisabb teljesítményét, a Czuczor–Fogarasi-féle szótárat, abban a nyelvészet 20. századi vitái is felelősek. A Czuczor‒Fogarasi gyökelméleti része az ezredforduló táján került vissza apránként a tudományos közgondolkodásba, a szótörténetitől a kognitív szemantikai vizsgálatokig."

A kötettel kapcsolatos teljes beszélgetést a vasarnap.hu oldalán olvashatják.