"Az '56-os forradalom és szabadságharc azért is volt nagyon fontos, mert a nyugati társadalmak előtt is lerántotta a leplet a szovjet és kommunista ideológiáról"

 

A Magyar Nemzetben jelent meg Borvendég Zsuzsanna történész munkatársunk Harangozó Évának adott ünnepi interjúja. 

"A történész jelenleg a hidegháborús viszonyrendszer máig ható történéseit kutatja. Mint kifejtette,

NEMCSAK MAGYARORSZÁG, HANEM EGÉSZ EURÓPA SORSA OLYAN FORDULÓPONT ELŐTT ÁLL, AMELYET CSAK AKKOR TUDUNK ÉRTELMEZNI, HA ISMERJÜK A HIDEGHÁBORÚ ÖSSZEFÜGGÉSEIT. 

Emlékeztetett, hogy a hidegháború időszaka alatt mind az USA, mind a Szovjetunió, a két nagyhatalom eljátszotta, hogy ellensége a másiknak, és a másik démonizálása adta mindkét birodalom számára a világhatalmi legitimációját. Ugyanakkor a Szovjetunió folyamatosan, a felszín alatt tartotta a kapcsolatot a nagytőkével, hisz utóbbiak hozták létre az 1910-es évek végén.  

– TEHÁT BÁRMENNYIRE IS A KOMMUNIZMUS MAGÁT A KAPITALIZMUS KRITIKÁJAKÉNT ÁLLÍTOTTA BE, VALÓJÁBAN FOLYAMATOS VOLT AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS, ERRŐL SZÓLNAK A KUTATÁSAIM – emelte ki Borvendég Zsuzsanna. 
[...]
A történész hangsúlyozta: Magyarország és az ’56-os forradalom ebben a tekintetben azért volt nagyon fontos, mert már akkor lerántotta a leplet a szovjet és kommunista ideológiáról a nyugati társadalmak előtt is. 

- '56 UTÁN NEM LEHETETT ÚGY TENNI, MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA, ÉS A MAGYAR NEMZET A SZABADSÁG SZINONIMÁJÁVÁ VÁLT NYUGATON 

– hangsúlyozta a történész. Így új taktikát kellett választania a Szovjetuniónak is és Kádárnak is. 
El kellett feledtetniük azt, hogy a forradalom eltiprója Kádár János volt, hogy ő hívta be az orosz tankokat. Kádár pedig úgy lép fel, aki képes szembe menni a rendszerrel, és nagy formátumú politikusként szerény mozgásterét, önfeláldozó módon, a népe javára fogja fordítani. 

Itt bejönnek azok a fogalmak, mint a legvidámabb barakk vagy a gulyáskommunizmus. – Ezeket Kádárék találták ki, hogy elrejtsék a valóságot – hangsúlyozta Borvendég Zsuzsanna.
Először ezek a fogalmak nyugaton jelennek meg, a nyugati közvélemény befolyásolására. Ezzel lehetett szalonképessé fésülni Kádárt. Erre pedig legfőképpen azért volt szükség, mert a szovjeteknek nyilvánvalóvá vált Sztálin halála után, hogy nem fogják bírni gazdaságilag a versenyt az USA-val, és csak úgy van esélyük ezt az egyensúlyt fenntartani, ha a nyugati tőkéhez és technológiához hozzájutnak. 

– EHHEZ VISZONT KELLETT EGY TRÓJAI FALÓ, EZ VOLT MAGYARORSZÁG: GYAKORLATILAG ’56 VÉRÉT HASZNÁLJA FEL A SZOVJETUNIÓ ARRA, HOGY HOZZÁJUSSON EZEKHEZ ALAPFELTÉTELEKHEZ

A történész elmondta azt is: KUTATÁSAI ERKÖLCSI KÁRPÓTLÁST NYÚJTANAK A MAGYAR TÁRSADALOMNAK AZOKÉRT A SZENVEDÉSEIKÉRT, AMELYEKET EL KELLETT VISELNIE AZ ELMÚLT NYOLCVAN ÉVBEN."

A teljes beszélgetést a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.