Anyanyelvi médiaakadémia Újvidéken - Délvidéki magyar újságírók szakmai továbbképzése Intézetünk közreműködésével

Pomozi Péter, Intézetünk Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója volt az egyik tanára annak az újvidéki szakmai továbbképzésnek, (...)

(...) melyet délvidéki magyar újságírók, rádiós és tévés médiaszakemberek számára szervezett a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, a magyarországi Anyanyelvápolók Szövetsége és az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége. A kétnapos képzés részben plenáris keretek közt, részben párhuzamos gyakorlati órákon zajlott, hatvan, többségében fiatal hallgató részvételével. 

Pomozi Péter "A média nyelv(tan)i felelőssége" címmel tartott előadást pénteken, szombaton pedig gyakorlati órákkal folytatta, melyeknek témái nyelvhasználati kérdésektől, nyelvi genderideológiától a helyes hangsúlyozásig és a nyelvváltozatok szerepéig számtalan kérdést felöleltek. A képzés nagy sikerére való tekintettel a szervezők megállapodtak a folytatásban.

A kurzusról számos médiahíradás jelent meg a teljes vajdasági magyar médiában. Február első csütörtökjén az újvidéki RTV (Vajdasági RTV magyar szerkesztősége)
Fókusz című telemagazinjában egy Juhász Judittal és Pomozi Péterrel készített stúdióbeszélgetés lesz hallható, de többször foglalkozik majd az eseménnyel a Kossuth Rádió "Határok nélkül" című műsora is.

A szakmai továbbképzésről szóló tudósítást a Magyar Szó oldalán is olvashatják.