A szolgálata, amit elvégez, pótolhatatlan. Kiállás a kárpátaljai magyar kollégák mellett: Dunda György kapta az első Kosztolányi-díjat

 

– Mindig szükség lesz a gondolkodó emberekre egy egészséges társadalomban – mondta Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón. Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) elnöke, lapunk főszerkesztője hangsúlyozta, hogy az ünnepi díjátadás a kárpátaljai újságíró kollégák melletti szolidaritás kifejezése.

Horváth-Lugossy Gábor, Potápi Árpád és Toót-Holló Tamás

– Ezt az ünnepi alkalmat a kárpátaljai kollégáink melletti szolidaritás kifejezésének szenteljük. Rajtuk most nagyon sok múlik – hangsúlyozta Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) elnöke, a Magyar Nemzet főszerkesztője a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón, majd bejelentette, hogy az MNMSZ által első alkalommal odaítélt Kosztolányi-díjat Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója kapja. 

Balogh László, Horváth-Lugossy Gábor, Csibi Krisztina

– A SZOLGÁLATA, AMIT ELVÉGEZ, PÓTOLHATATLAN – méltatta a díjazottat lapunk főszerkesztője. Kiemelte: „mi, magyarok évezredekben mérjük a súlyunkat a Kárpát-medencében és nekünk mindig távlatosan kell gondolkodnunk”. Ehhez kellenek az ilyen munkák – tette hozzá.

Mint jelezte, üzenetértéke van annak, hogy a rendezvény a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságával közösen jött létre és a külhoni újságírók köré szerveződött. Továbbá hangsúlyozta, hogy a díj elnevezése tisztelgés a kiváló író-újságíró életműve előtt, ami egyfajta hagyományőrzés is, mivel elmondása szerint a magyar sajtó legszebb pillanatait azok őrzik, akik egy személyben két életművet is létre tudtak hozni. 

– Hála és köszönet – fogalmazott a díj átvétele után Dunda György. Mint mondta, soha nem volt olyan nehéz a kárpátaljai újságíró élete, mint most. Kiemelte: „Apáink, nagyapáink átéltek nehéz időket, de minden nehéz idő után jön valami jobb”.

– REMÉLEM NINCS MESSZE AZ IDŐ, AMIKOR CÍMLAPJAINKON A BÉKE SZEREPELHET

– hangoztatta. Szerinte nagyon furcsa, hogy manapság árulónak számít, aki a békét szorgalmazza. – Legyen béke, hiszen az nem normális dolog, hogy emberek milliói menekülnek el, halnak meg – szögezte le beszéde végén Dunda György.
– A világot már megváltották, de mi hozzátesszük a magunk részét – fogalmazott Siklósi Beatrix, a Magyar Rádió csatornaigazgatója a köszöntőjében. – Nehéz időszak volt, sok tapasztalatot szereztek – mondta, majd visszaemlékezett, hogy akkor nem gondoltak még arra, mekkora hatalom a média és a televízió.

A Kossuth Rádió csatornaigazgatója úgy vélte, ma már pár óra alatt karaktergyilkossággal ki lehet végezni egy embert, ezért a felelősség egyre nagyobb, és egyre inkább szükség lesz bátorságra. 
Szerinte a fiatal kollégákkal meg kell osztani azt a tényt, hogy emberek életét tudja megváltoztatni egy riport és cikk, amivel sosem szabad visszaélni. A közszolgálatért csakis építkezve, sosem rombolva lehet tenni – fűzte hozzá, majd hangsúlyozta: 

SZÜKSÉG VOLT, VAN, LESZ A GONDOLKODÓ EMBERRE HA EGÉSZSÉGES TÁRSADALOMBAN AKARUNK ÉLNI. 

Toót-Holló Tamás: A nyomtatott sajtónak identitásmegőrző szerepe van

– A politikát és a politikusokat, valamint a kultúra és a művészvilág alkotóit is partnereknek kell tekinteni, amit jó lenne, ha ők is így gondolnának, legyen ez a gondolkodó emberek szövetsége – hívta fel a figyelmet Siklósi Beatrix. Hangsúlyozta, kiforgattak olyan szép szavakat, mint a szivárvány és a meleg. Beszéde végén gratulált a MNMSZ-nek a díjalapításhoz, mert szükségünk van arra, hogy megsimogassuk egymás fejét.

Potápi Árpád János: Növelik a határon túli gyermekek támogatását

Végezetül Mayer Erika, az MNMSZ alelnöke jelezte: a szervezet azért jött létre, hogy minden eszközzel támogassák az újságírókat. – Ezért a szövetség egy jogi támogató projektet indít el, hogy a bajba került újságíróknak jogi képviseletet tudjunk biztosítani – jelentette be.

Gulyás Gergely miniszter: A nemzet egysége a gyakorlatban is megvalósul

A II. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón és konferencián a Magyarságkutató Intézet főigazgatója Horváth-Lugossy Gábor díszvendégként vett részt. A konferenciáról szóló tudósítás a Magyar Nemzet oldalán érhető el.