"A hit és a magyarság megtartó erejét tudnánk hangsúlyozni a késő Árpád-kori stílusú templom újjáépítésével"

 

Makoldi Miklóssal, Intézetünk Régészeti Kutatóközpontjának igazgatójával közölt beszélgetést a Szent Márton Romtemplom régészeti feltárásáról a Fóti Hírnök című havilap. 

"A Szent Márton Romtemplom Sikátorpusztánál található igazi különlegesség. A feltárás során a régészek júliusban olyan leletet találtak, ami őket is meglepte. Amint azt Makoldi Miklós Zsombor, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának az igazgatója elmondta, OLYAN FÜGGŐ TAGOS GÓTIKUS ZÁRÓKÖVET TALÁLTAK, AMELY EDDIG CSAK PANNONHALMÁN KERÜLT ELŐ. 
[...]
– Hogy állnak most, és mi lesz a templom további sorsa? 
– A feltárás a vége felé közeledik, úgy tűnik, elértük az egykori padlószintet és kirajzolódik már a templom rajza is. 
– Korábban nem tudták, hogyan nézett ki a templom? 
– Volt a templomról egy rajzunk a XIX. századból, de a hitelességében kételkedtünk.
[...]
– Ma már úgy gondolja, hogy a XIX. századi rajz helytálló lehet? 
– Azt gondolom, hogy igen: a templom nagyobb, mint amire a romok láttán először számítottunk. Most, hogy a falak nagyrészt felszínre kerültek, látható az is, hogy a templom bejárata Sikátorpuszta felé nézett. 
– Mi teszi különlegessé ezt a templomot? 
– Kezdjük azzal, hogy nagyon kevés fellelhető információ van róla a feljegyzésekben. Nem tudjuk például, hogy ki és pontosan mikor építette. Az azonban biztos, hogy egykoron jelentős templom lehetett. 
[...]
Amit az árokban látnak, az egy függő tagos gótikus zárókő – magyarázta az igazgató –, amely egészen jó állapotban maradt fenn. Ilyen gótikus függőleges zárókő mindössze egyetlen helyen van az országban. Ez mutatja azt, hogy a maga idejében ez egy jelentős hely volt. 

A Fóti Hírnök szeptemberi számában jelent meg Makoldi Miklós igazgatónkkal készült beszélgetés


– Mégis mitől különleges ez a zárókő? 
– Az az izgalmas benne, hogy a hajó közepén találtuk ezt a gótikus zárókőtöredéket, amely bár darabokra tört, de két része azért megvan. A különlegessége pedig az, hogy ez egy függő tagos zárókő, ami nagyon ritka a középkori falusi templomokban, igazából csak Pannonhalmán a bencéseknél van egy ilyen. Számunkra tényleg hihetetlen, hogy ebből a korszakból itt van egy abszolút ismeretlen, a forrásokban szinte nem is említett templomban egy függő tagos zárókő, ami arra utal, hogy egykor jelentékeny építtetői lehettek a templomnak. 
[...]
Az azonban nagyon fontos, hogy a közelben lévő ipari park terjeszkedésétől ezt az Árpád–kori emlékünket megóvjuk. 
ÉS NEM CSAK MEGÓVNUNK KELL, VISSZA KELL ADNUNK ANNAK A KERESZTÉNY EGYHÁZNAK, AMELY ÉVSZÁZADOKIG MISÉZETT ITT, ÉS A TERVEK SZERINT A HELYREÁLLÍTÁS UTÁN RENDSZERESEN ÚJBÓL SZENTMISÉKET FOG TARTANI EZEN A HELYEN. 
[...]
– Hogyan tervezik az ásatás lezárását? 
– Több lehetőség van, amely közül valamelyik mellett dönteni kell majd. Amit én a leginkább támogatok, hogy egy késő Árpád– kori stílusú templomot építsünk itt újjá a meglévő információk felhasználásával, illetve az abból a korból származó többi templom alapján. Ezzel a hit és a magyarság megtartó erejét tudnánk hangsúlyozni."

A teljes beszélgetés a Fóti Hírnök oldalán érhető el.