V4-ek kulturális és tudományos bemutatkozása Georgiában rendezvénysorozaton vett részt a Magyarságkutató Intézet

 

A XIV. századi Magyarország történetéről és az 1335. évi Visegrádi királytalálkozóról tartott tudományos előadásokat HIDÁN CSABA vezető kutatónk Sikó Anna georgiai nagykövet asszony meghívására az Ivane-Javakhichvili Tbiliszi Állami Egyetemen, illetve Batumiban, a Shota Rustaveli Állami Egyetemen.

A szakmai előadások után Tea Tsitlanadze a Tbiliszi Állami Egyetemen középkorral foglalkozó történésze, egyetemi tanára javasolta a középkori gerogiai és magyar ferskók közös tanulmányozását a harcos ábrázolásokról, amit Hidán Csaba is fontosnak tartott. Viselettörténeti és fegyvertörténeti szempontból sok új részlet ismerhető meg a közös kutatás során.

Hidán Csaba előadásai között a georgiai ősi népi építészetet tanulmányozta a Tbiliszi Néprajzi Szabadtéri Múzeumban. 
Vezető kutatónk a Vakhtang Gorgasali király (ვახტანგ I გორგასალი) (439 vagy 443 - 502 vagy 522) által épített, V. századi várat is tanulmányozta, amely a georgiai hadi utat ellenőrizte és fontos szerepet játszott az ősi georgia védelmében. Vakhtang Gorgasali a Chosroid-dinasztia tagja, az 5. század második felében és a 6. század első negyedében az eredetileg Kartli (Kelet-Grúzia) néven ismert Ibéria királya volt.
A kulturális programok közül kiemelkedő volt a Muzsikás Együttes előadása.

Köszönjük Magyarország Georgiai Nagykövetségének és valamennyi munkatársának a kiemelkedő színvonalú szervezést!